Eski doğu ve eski batı toplumlarında karşılaştırmalı kadın profili( Mezopotamya, Anadolu ve Yunanistan toplumları )
The former east and the former western societies, comperative women's profile ( Mesopotamia, Anatolia, and the communities in Greece )
- Tez No: 364688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
- Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Anadolu, Yunan, Kadın, Mesopotamia, Anatolia, Woman, Greek
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tezimizde, Eskiçağ Mezopotamya, Anadolu ve Yunan toplumlarında kadının sosyal, siyasi, ve dini hayattaki rolleri mukayeseli bir şekilde incelenmiş olup, kadının bazı toplumlarda hak ettiği statüye sahip olduğunu, bazı toplumlarda ise kadının arka planda kaldığı vurgulanmıştır. Çalışmamız dört ana başlıktan oluşmakta olup birinci bölümde Mezopotamya tarihi coğrafyasından bahsedildikten sonra, Mezopotamya toplumlarında kadının sosyal, siyasi ve dini hayattaki rolleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, Anadolu tarihi coğrafyasına kısaca değindikten sonra Anadolu toplumlarında kadınının sosyal, siyasi ve dini hayattaki rolleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Yunan tarihi coğrafyasından kısaca bahsettikten sonra Yunan toplumunda kadının sosyal, siyasi ve dini hayattaki fonksiyonları üzerinde durulmuştur. Tezimizin dördüncü bölümünde ise Mezopotamya, Anadolu ve Yunan kadının sosyal, siyasi ve dini hayattaki rolleri mukayese edilerek bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis, it has been studied the social, political and religious life roles of women by comparing old Mesopotamian, Anatolian and Greek societies. It has emphasized that woman was able to earn a respectable status in some societies meanwhile in other societies women had been discriminated in all 3 aspects of life. Our study consists of four main titles. In the first part, Mesopotamian historical geography is presented. This part is followed by an explanation on women's social, political and religious life roles in Mesopotamia. Secondly, Anatolian historical geography has been shortly presented and followed by women's social, political and religious life roles in Anatolian societies. At the third part, following a summary of Greek historical geography. Social, political and religious life responsibilities of women in Greek society have been studied. In the four part of the thesis, a study result has been obtained by comparing social, political and religious life roles of women in Mesopotamian, Anatolian and Greek societies.