Silahlı çatışma ve büyüme: Bir meta analizi
Armed conflict and growth: A meta analysis
  1. Tez No: 364692
  2. Yazar: BURAK DOĞANGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ENSAR YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Meta-analizi, silahlı çatışma, büyüme, Meta-analysis, armed conflict, growth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tıp ve Eğitim Bilimlerinde uzun yıllardır kullanılan meta-analizi yaklaşımı ekonomi biliminde de giderek yaygınlaşmaktadır. Çünkü yayın imkanlarındaki gelişmeler ve bilginin yayılması nedeniyle yapılan yayın sayısı kontrol edilemez hale gelmiştir. Bu eğilim takip edilerek, bu çalışmada büyüme literatüründe silahlı çatışmanın büyüme üzerindeki etkilerini analiz eden araştırmalar için meta-analizi uygulaması yapılmıştır. Önce ilgili büyüme ve silahlı çatışma literatüründeki gelişmeler ve teorik yapıları incelenmiş daha sonra meta-analizinin teorik yapısı tartışılmıştır. En son bölümde ise silahlı çatışmanın büyüme üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalara dayalı olarak meta-analizi uygulamaları yapılmıştır. Kullanılamayan çalışmalar dışarıda bırakıldıktan sonra 10 adet çalışmadan 89 adet tahmin çalışmaya konu olmuştur. İstatistiki yöntemlerden elde edilen sonuçlar yayın sapmasının varlığına ilişkin kanıt sunmazken, ekonometrik yöntemler güçlü olmayan bir yayın sapması varlığını göstermektedir. Ayrıca silahlı çatışmadan büyümeye negatif ve anlamlı bir etkinin varlığı da alternatif testlerle doğrulanmıştır. Ayrıca moderatör değişkenler kullanılarak heterojenliğin kaynakları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The meta-analysis approach that has been used for many years in medicine and educational sciences is also becoming increasingly common in economics. The number of publications has become uncontrollable due to the dissemination of information and the developments in broadcasting facilities. Following this trend, in this study, a meta-analysis method was undertaken for the studies that analyze the effects of armed conflicts on growth in the growth literature. Firstly, the related growth and the developments in the armed conflict literature and their theoretical structure, then the theoretical structure of the meta-analysis was discussed. In the final chapter, meta-analysis methods based on the research studies that examine the effects of armed conflict on growth were conducted. While the results obtained from the statistical methods do not present any evidence for the existence of deviation of publications, the econometric methods demonstrate a slight deviatian of publications. Besides, the presence of a negative and significant effect from the armed conflict to growth was confirmed with alternative tests. In addition, the sources of heterogeneity were identified using the moderator variables.