Geçerli fesih sebeplerinden işçi davranışları
Abolution with current causes as emloyee behaviour
- Tez No: 364794
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Fesih, Geçerli Sebeple Fesih, İş Güvenliği, İşçi Davranışları, İş Kanunu, Abolution, Abolution with Current Cause, Job Security, Employee Behaviours, Labour Law
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
4857 sayılı İş Kanunu ile belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinde işverenin geçerli bir sebebe dayanması zorunluluğu getirilerek, işçiye bir ölçüde iş güvencesi sağlanmıştır. Buna göre, otuz veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerindeki belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan ve en az altı aylık kıdemi olup, işletmenin“bütününü”sevk ve idare eden“işveren vekilleri”ve“yardımcıları”sıfatını taşımayan bir işçinin iş sözleşmesi, ancak işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanarak feshedebilecektir. Geçerli sebep; işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanabilir. İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan geçerli sebeplerle, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarından ve benzerlerinden kaynaklanan haklı sebeplerin benzer kavramlar olması; ancak fesih yapılırken hangi sebebe dayanıldığının, feshin gerek usulünü gerek sonuçlarını tümüyle farklılaştırdığından iki kavramın birbirinden ayrılması önem taşımaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde fesih kavramı ve fesih türleri genel olarak açıklandıktan sonra iş güvencesi hükümleri kapsamı içinde ve dışında fesih prosedürü açıklanmaya çalışılmıştır. Tezimizin ana kısmı olan ikinci bölümde, işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih sebepleri incelenmiş, Yargıtay'ın on yıllık uygulaması esas alınarak bu kavramlar somutlaştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise süreli fesih yoluyla iş sözleşmesi sona erdirilen işçinin başvurabileceği yollar ve feshin sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Turkish Labor Code bearing the number 4857 expresses that the employee must base the annulment of labor contracts which have indefinite period of time on valid causes. This will provide security of work for the employees. In order to terminate labor contract with valid cause, there should be at least 30 or more employees employed in a place of employment which can be interpreted as a benefit for the employer. While evaluating the“valid”or the“just”cause, the specific and subjective elements of each case is important. The concepts shall be defined with definite, clear criterias in order to provide the security of law to the both parties. Both concepts shall have the objectivity, presency and truth as the elements and also there shall be burden to have an employment relationship between the parties. Defining the subject with examples may be misleading. Therefore instead of reaching conclusions by following a path from examples to general principles, applying general principles to facts will be a beter way for evaluation. In the first part of the study, after the concept and types of termination had been described in general, the procedure of termination was explained within the scope of the job security. In the second part, which is the main part of the thesis from worker's behaviour and inadequacy were examined, and these concepts were explained by considering ten year practice of Supreme Court of Appeal. In the final part of the study, the concequences of termination and the legal solutions for the worker whose contract was termed was examined.