Firmalardaki kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının tüketici algılarına etkisi:İzmir üniversiteleri işletme bölümü öğrencileri ile bir uygulama
The impacts of firms' corporate social responsibility campaigns on consumer perceptions: An implication with business administration department students of İzmir universities
- Tez No: 364795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NEJAT BİLGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal 6RUXPOXOXN.DPSDQ\DODUÕ0DUND.DYUDPÕ7NHWLFL$OJÕVÕ, Corporate Social Responsibility, Corporate Social Responsibility Campaigns, Brand Concept, Consumer Perceptions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle birlikte artan rekabet ortamında avantaj yakalamak ve öne geçmek isteyen işletmeler ekonomik faaliyetlerinin ötesinde sosyal sorumluluk faaliyetlerini de iş süreçlerine dahil etme yoluna gitmişlerdir. İşletmelerin sosyal sorumluluk bilinç düzeyine sahip olmaları, rekabet avantajı yaratabilmeleri için önemli bir farklılaşma unsuru haline gelmiştir. Günümüz işletmecilik ve pazarlama anlayışında sadece tüketici istek ve ihtiyaçlarını karşılamak yeterli olmamakta, bununla birlikte kamuoyunda işletmeler sosyal görevler de üstlenmeliler anlayışı ortaya çıkmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birçok farklı mesaja maruz kalan tüketiciler satın alma kararlarında daha seçici hale gelmişlerdir. Sosyal konulara karşı tüketicilerin ilgi düzeyinin artması işletmelerin ve markaların kurumsal sosyal sorumluluğa verdikleri önemin de artmasına sebep olmuştur. İşletmelerin faaliyetlerinin paydaşlarını etkilemesi nedeniyle kar elde etmenin yanında, işletmelerden toplumun sorunlarına ve beklentilerine duyarlı olmaları beklenmektedir. İşletmeler, varlıklarını sürdürülebilir kılmak, karlılıklarını arttırmak ve marka imajlarını güçlendirerek ve tüketicilerde olumlu bir algı yaratmayı amaçlamaktadırlar. Kurumsal sosyal sorumluluk kampanyalarının, samimi olarak toplumun faydası için yapıldığı algısı tüketici tarafından görüldüğü takdirde tüketicilerin satın alma davranışlarına da olumlu yansıdığı görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin de kurumsal sosyal sorumluluk kampanyası yürüten markalara karşı olumlu algılara sahip olduğu ve kampanya yürüten bir markaya destek olduğunda kendisini tatmin ederek daha iyi hissetmesine yardımcı olduğu söylenebilir. Araştırmanın amacı; İzmir ilindeki seçilmiş üniversitelerin işletme bölümünde öğrenim gören öğrencilerin, kurumsal sosyal sorumluluk kampanyası uygulayan firmalara karşı algılarını incelemektir. Kurumsal sosyal sorumluluk kampanyalarının öğrenciler üzerindeki olası yansımalarının, tüketicilerin satın alma davranışına etkisinin ve algılarının incelenmesi ile katılım şekillerinde farklılığa sebep olan unsurların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies which want to come to the fore in increasing competition as a result of globalization seek to use their social responsibility activities as well as being profit-oriented businesses. Companies to have the sense of social responsibility have become an important differentiation element for them to create a competitive advantage. Consumers who can access all kind of information that they request in line with the developing technology in today's world are having much more difficulties with the each passing day during the decision-making process as a result of available many alternatives offered to them. Consumers who are exposed to many different messages as a result of development of technology become more conscious and selective in their purchasing decisions. Increasing consumer interests for social issues leads businesses and brands to give more importance to corporate social responsibility. The phenomenon of globalization changes understanding of marketing and management of companies as well as value judgment of societies. This situation shows the fact that companies have social missions as well as economic mission and must be organizations beneficial to the community. Corporate social responsibility campaigns must be carried out for the purpose of gaining social benefits to the society. Companies are involved in these corporate social responsibility campaigns in order to survive, increase their levels of profitability, strengthen their corporate and brand image and create brand awareness in the eye of consumers. It is seen that corporate social responsibility campaigns are approved and accepted by consumers and have a positive effect on consumers's understanding of purchasing when they are carried out in a friendly and frank and do not have a purpose of making advertisement. Results of several researches show that also young consumers trust on brands carrying out corporate social responsibility campaigns and affected in a positive manner that they feel that they support this campaign by purchasing the brand participating or creating this campaign. The purpose of this study is to examine the attitudes of students studying in department of business administration of universities selected in Izmir province against brands carrying out corporate social responsibility campaigns. It was aimed to find the potential impacts of corporate social responsibility campaigns on consumers, examine the perceptions of consumers about campaigns and effect of campaigns in creating brand awareness and discover the elements causing differentiation in participation types.