İnsan kaynağı seçim sürecinde yetenek algısı ve tanılaması
Talent perception and identification in selection process of human resource
  1. Tez No: 364797
  2. Yazar: NURAY TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Talent, Perception, Selection of Human Resource Process, Recruitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Çalışma yaşamındaki değişimler, organizasyonların işe alım sürecinde aranan yeteneklerin daha kapsamlı ve detaylı ele alınmasını, kriterlerin net belirlenebilmesini gerektirmiştir. Araştırmamızda, insan kaynağı seçim sürecinde yetenek algısı; kavramsal ayrıştırmalar ve algısal süreç olmak üzere iki temel amacı kapsayan, üç ana bölümde ele alınmıştır. Bu temel amaçlardan birincisi;“yetenek, beceri, yetkinlik, yeterlilik”kavramlarının farklılıklarını ortaya koyarak özgün tanımlamalar yapmak; ikincisi ise işe alım sürecinde“Yetenek”in belirlenmesi ve tanılanmasının algısal sürecinin incelenmesidir. Bu temel amaçların teorik alt yapısı ilk iki bölümde, uygulama kısmı üçüncü bölümde yer almaktadır. Teorik kısmın işlendiği birinci bölümde çalışma yaşamı ve yetenek olgusu kapsamında, çalışma yaşamının değişen yapısı ile yetenek kavramı ve kapsamı ele alınmıştır. Teorik kısmın işlendiği diğer bölüm olarak ikinci bölümde ise, insan kaynağı seçim süreci ve algısı çerçevesinde; işe alım süreci ve hazırlığı, algı ve insan kaynağı seçim sürecinde algı incelenmiştir. Araştırmanın, üçüncü ve son bölümü uygulamaya ayrılmıştır. İşe alım sürecinde işe alım yetkilileri ile adayların çalışma yaşamında“yetenek”e dair düşünce ve görüşlerinin ne olduğu ve“yetenek”i nasıl tanımladıklarına ve tanıladıklarına, işe alım süreci adımlarında“yetenek”i nasıl belirledikleri, ne düşündükleri ve nasıl algılıyor olduklarına ilişkin odak grup çalışmalarında onlara yöneltilen sorular analiz edilerek“Yetenek- Beceri- Yetkinlik Hiyerarşisinin Yeterlilik Çerçevesi”ile“İşe Alım Aşamasında İşe Alım Yetkilileri & Adayların Yetenek Algısı Süreci”şemaları oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgularla, insan kaynakları alanında“yetenek-beceri-yetkinlik-yeterlilik”kavramlarıyla ilgili karmaşanın giderilmesine ve işe alım aşamalarında yeteneğe dair algının oluşum sürecinin incelenmesine olanak sağlanmıştır
Özet (Çeviri)
Changes in working life have required clear determination of the criteria and more extensive and more detailed consideration of abilities looked for in the recruiting process of organizations. In our research, the talent perception in the process of human resources are dealt with in three main sections covering two principal aims defined as conceptual discriminations and perceptual process. The first of these aims is to give original descriptions by stating the differences between the concepts of“talent, skill, competency and competece”. The second of the aims is determining“Talent”in the process of recruitment and examining the perceptual process. The theoretical background of these aims is explained in the first two sections and the application part is put in the third section. In the first section in which the theoretical part is mentioned, the changing structure of business life and the concept and scope of talent are discussed in the context of business life and the phenomenon of talent. In the second section that also contains the theoretical part; recruitment process and preparation, perception, and perception in the process of human resource selection in the framework of human resource selection process and perception are discussed. The third section, also the last section of the research, is reserved for application. Schemes of“Competece Framework of Talent- Skill- Competency Hierarchy”and“Recruitment Committee & Process of Candidates' Talent Perception in the Recruitment Stage”have been formed by analyzing the questions asked to recruitment committee and candidates in group works concerning what their ideas and views are about talent, how they define and diagnose talent, how they specify talent in the recruitment process, what they think about it and how they perceive it in the process of recruitment and in their working lives. With the findings in the research, it is enabled to remove the ambiguity related to the concepts of“talent- skill- competency- proficiency”and to look into the process of perception formation about talent in the recruitment stages.