İş stresi yönetimi, psikolojik iyilik halinin ve iş doyumunun geliştirilmesinde sportif faaliyetlerden yararlanılması: Geleneksel Çin sporu Tai Chi Chuan örneği
Using sports exercises in work-related stress management and development psychological well-being and job satisfaction
  1. Tez No: 364798
  2. Yazar: UMUT DENİZLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: øú Stresi, 6WUHV, Work-Related Stress, Stress Management, Psychological Well-Being, Job Satisfaction, Tai Chi Chuan, Sport, Philosophical Martial Arts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada geleneksel Çin sporu Tai Chi Chuan'ın iş stresi, psikolojik iyilik hali ve iş doyumu gibi çalışma hayatını etkileyen önemli unsurların üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Farklı meslek gruplarından araştırma için gönüllü olan katılımcılar arasından homojen olarak yirmi yedişer kişilik deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney grubu aynı zamanda sertifikalı Tai Chi Chuan eğitmeni olan araştırmacının yönettiği sekiz haftalık Tai Chi Chuan derslerine katılmış, kontrol grubu ise bu süre içinde çalışmaya etki edecek hiçbir aktivitede bulunmamıştır. Çalışmaların başında ve sonunda katılımcıların algılanan iş stresi, psikolojik iyilik hali ve iş doyumu seviyeleri ölçekler yardımıyla tespit edilmiştir. Analiz edilen veriler doğrultusunda deney grubu katılımcılarının iş stresi seviyeleri anlamlı bir şekilde düşerken, psikolojik iyilik hali seviyeleri yükselmiş, iş doyumu seviyelerinde anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Kontrol grubunda ise hiçbir anlamlı değişikliğe rastlanmamıştır. Bu sonuçlar ile Tai Chi Chuan'in çalışma hayatında bireylere ve örgütlere pozitif katkılarda bulunabilmesinin yanında günlük yaşamlarında da olumlu etkiler yaratabileceğini söyleyebilmek mümkün gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the effects of traditional Chinese sport Tai Chi Chuan on the important aspects of occupational life which are here work-related stress, psychological well-being and job satisfaction. An experiment and a control group have been composed homogeneously, each consisting of twentyseven applicants from different professions. The experiment group partipicated in to 8 weeks lasting Tai Chi Chuan classes which have been led by the researcher who is also a certified Tai Chi Chuan instructor. Meanwhile the control group did not attend any activity which might effect the study. The perceived work-related stress, psychological well-being and job satisfaction levels of the partipicants have been measured before and after the research with the help of the scales. The analysis clarified that work-related stress and psychological well-being levels of the experiment group improved significantly while no significant improvments were found in all levels with the control group. Nevertheless, no significant improvments were found in all levels with the experiment and control groups in job satisfaction levels. As a result Tai Chi Chuan appears to provide a positive effect on the employees and the organizations at work and also can be helpful during their daily routines.