İdarenin kolluk faaliyetlerinden doğan sorumluluğu ve gelişimi
Liability of administration arising from police acts and its development
  1. Tez No: 364809
  2. Yazar: EZGİ PALAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genel İdari Kolluk, İdari Kolluk Faaliyetleri, Polisin Görev ve Yetkileri, İdarenin Mali Sorumluluğu, İdarenin Kolluk Faaliyetlerinden Doğan Sorumluluğu, Public Police, Police Acts, Juristiction Of Police, Liability Of Administration, Liability of Administration Arising From Police Acts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Toplum halinde yaşamanın birinci kuralı, düzen ve asayiş ortamının devlet tarafından tesis edilmesidir. Kolluk faaliyetleri aracılığı ile kurulan bu düzen, kamu düzeni dediğimiz ve içerisinde genel güvenlik, genel sağlık ve kamu esenliği unsurlarının yer aldığı bir kavramı açıklamaktadır. Kanunda belirtilen görev ve yetki alanları içerisinde faaliyet yürüten kolluk personel ve makamları, temel hak ve özgürlükleri sınırlayabilecek nitelikte işlem ve eylemler gerçekleştirirler. Kamu düzeni kavramının tesis edilmesi ile bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin sınırlanması arasındaki denge açısından önem arz eden kolluk faaliyetleri, devletin diğer faaliyet alanlarından faklı olarak kamu gücü ayrıcalıklarının en üst seviyelerde kullanılabildiği bir yetki kullanımını içermektedir. Kolluğun görev ve yetki alanının belirlenmesindeki amaç, hukuk devleti ilkesinin gereklerinden olan yargısal denetim ve mali mesuliyet kavramlarının açıklanmasındaki önemden kaynaklanmaktadır. Genel olarak, 2559 sy. PVSK'da düzenlenmemiş bu görev ve yetki sahasının, mevcut yasal düzenleme ile hukuka uygun olup olmadığı tartışılmış ve konu yargı kararları ile somutlaştırılmaya çalışılmıştır. İdarenin mali sorumluluğu kavramı da öncelikle teorik olarak açıklanmış ve sonrasında idari kolluk faaliyetleri ile olan bağı kurularak hem AİHM hem de yargı kararları ile konu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The first rule of living in a society is that public order is provided by the state. The public order, which is provided by the police operation, discloses a public order concept that includes general safety, general healthiness, and public welfare. Police authority that serves within the area of jurisdiction, which is indicated in law, carries out operations and actions which can limit basic rights and liberties. Police operations that have an importance to institute the balance between establishing the public order and basic rights and liberties, include exercise of power which could be preeminently utilized the privilege of the public power as different from the other areas of state activities. The aim to determine the area of jurisdiction of police arises from clarification of judicial review and pecuniary liability concepts' importance. Generally it is discussed the legality of police operations' area of jurisdiction regulated in PVSK within present legal regulations and it is objectified by the jurisdictional decisions. The concept of liability of administration is also clarified primarily in theoretical framework. Afterthat the issue is examined with judicial decisions and European Court of Human Rights' decisions within the relationship between area of jurisdiction of police operation and liability of administration.