Globalleşme sürecinde propaganda bağlamında uluslararası aktörlerin kullandıkları kamu diplomasisi yöntemleri: ABD örneği
Public diplomacy methods used by international actors within the context of propaganda during globalisation process
- Tez No: 364810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Propaganda, Yumuşak Güç, ABD, Public Diplomacy, Propaganda, Soft Power, the U.S
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Karşı tarafı etki altına alma ve ikna etme amaçları güden propaganda, Antik Yunan ve Roma dönemlerinden günümüze kadar küreselleşmenin de etkisiyle gelişme kat ederek daha modern bir görünüm kazanmış, uluslararası arenada hükümetlerin yabancı kamuoylarını etkilemek için kullandıkları etkili bir silah haline gelmiştir. Kamu diplomasisinde hükümet dışı organlar da yardımcı aktör konumundaki yerlerini almış, ülkelerinin askeri ve ekonomik güç dışındaki değerlerini ön plana çıkararak pozitif algı yaratılmasında önemli rol oynamışlardır. Kamu diplomasisi çalışmaları özellikle tek kutuplu dünya düzenine geçilmesiyle birlikte etkisini artırmış, yabancı ülkelerin halkları üzerinde hayranlık duygusu yaratma hedefiyle başta Avrupa ülkeleri ve ABD gibi kültürel ve teknolojik gelişmelerin yaşandığı coğrafyalar tarafından uygulanmıştır. ABD de, Yeni Dünya Düzeni diye tabir edilen 1990 sonrası dönemde, uluslararası arenada tek başat güç olmasının verdiği avantajı iyi kullanmış, eğitimden kültüre, edebiyattan sinemaya kadar pek çok yumuşak güç unsurunu kamu diplomasisi politikalarında kullanarak dış kamuoyu nezdinde etkili olmaya çalışmıştır. 11 Eylül 2001 sonrası süreçte ise ABD, kamu diplomasisi faaliyetlerine yoğun olarak önem vermiş; Müslüman toplumlara karşı uygulanan askeri güç politikaları, hükümet liderleri tarafından kullanılan sert üsluplar ve uluslararası toplum tarafından maruz kalınan eleştiriler, ABD'yi yumuşak gücünü ön plana çıkarmaya itmiştir. Bu çalışma, küreselleşme döneminden günümüze kadar olan süreçte ABD'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin artılarını ve eksilerini değerlendirerek, Amerikan yumuşak gücünün dış kamuoyları üzerinde nasıl bir etki kapasitesi yarattığını ve ABD imajına ne şekilde yansıdığını inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
Propaganda, which aims to influence and persuade people, has gained a more modern outlook by making progress with the effect of globalisation since the ancient Greek and Roman times until present, also has become an effective weapon in order to affect foreign public opinion by governments in international area. Moreover, non-governmental bodies have taken place as helpers besides governments in public diplomacy process and they have played an important role in terms of creating a positive perception emphasizing their values rather than military and economic power. Public diplomacy efforts increased its effect especially after unipolar world order and they were implemented by mainly regions in which cultural and technological developments occured such as European countries and the United States with the target of evoking admiration. In the New World Order, in post-Cold War period, the U.S. used the advantage positively originates from being a unique dominant power and it tried to be influential using soft powersuch as literature, cinema, education and culture on foreign public opinion. After11 September 2001 process, the U.S. has given importance to public diplomacy intensly; the U.S. has been pushed to bring its soft power into forefront due to militarist force against Muslim people, rigid discourses used by political leaders and critizations made by international community. This study examines what effect American soft power has created on foreing public opinions and how it has reflected the image of the U.S. by evaluating the pros and cons of the U.S. public diplomacy efforts since globalization process until present.