Kamu özel sektör ortaklığı: Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı uygulaması
Public private partnership: republic of Turkey Prime Ministry Housing Development Administration of Turkey (TOKİ) and the model of revenue sharing in return of land sale
- Tez No: 364812
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Model of Revenue Sharing in Return of Land Sale, Public Private Partnership, Republic of Turkey Prime Ministry Housing Development Administration of Turkey, New Public Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Geniş anlamıyla kamu ile özel sektör taraflarının belli bir işin görülmesinde bir araya gelmeleri olarak açıklanan kamu özel sektör ortaklığı kamu hizmetlerinin sunumunda, kamu altyapılarının inşasında ve kamu hizmetlerinin finansmanında kullanılan yeni bir yöntemdir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın kaynak sağlamak amacıyla uyguladığı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı projeleri kamu özel sektör ortaklığı modeli olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada TOKİ'nin yeni kamu işletmeciliğinin ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılandırılma süreci üzerinde durularak kamu özel sektör ortaklığı uygulaması olarak Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı modeli değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Public private partnership can be explained as a collaboration of public and private sector in order to carry out a project. This contains; building public infrastructure, providing and financing public services. Model of Revenue Sharing in Return of Land Sale implemented by Republic of Turkey Prime Ministry Housing Development Administration of Turkey (TOKI), in order to provide financial resource, is described as a public private partnership. This study examines Model of Revenue Sharing in Return of Land Sale as a public private partnership implementation with a special focus on TOKI's reconstraction process with the framework of new public management.