Empirical analysis of herd behavior in Borsa İstanbul
Borsa İstanbul'da sürü davranışının ampirik analizi
- Tez No: 364811
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Sürü Davranışı, BIST, Hevristik, Behavioral Finance, Herd Behavior, BIST, Heuristics
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Davranışsal finans yaklaşımına göre, yatırımcılar finansal kararlar alırken hevristiklerden yararlanırlar. Sürü davranışı bunlardan biridir ve diğer yatırımcıların davranışlarını taklit etmek anlamına gelmektedir. Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul'da (BIST) sürü davranışının olup olmadığını belirlemektir. Sürü davranışının varlığını test etmek için BIST'de işlem gören hisse senetlerinin 2.1.1997 ve 31.12.2013 dönemindeki günlük ve aylık kapanış fiyatları kullanılmıştır. Metodoloji Christie ve Huang (1995) ve Chang, Cheng ve Khorana'nın (2000) geliştirdiği hisse senedi getirilerinin yatay kesit sapmalarına dayalı yönteme dayanmaktadır. Dönemin başında örneklemde yer alan hisse senetlerinin sayısı 230 olup, dönem sonunda bu sayı 439'a yükselmiştir. Piyasa göstergesi olarak BIST-Tüm endeksinin günlük ve aylık kapanış fiyatları kullanılmıştır. Regresyon analizleri Eviews programı yardımı ile uygulanmıştır. Christie ve Huang (1995) yöntemi kullanılarak günlük ve aylık olarak BIST'de sürü davranışına dair kanıt bulunamamıştır. Chang, Cheng ve Khorana (2000) yöntemiyle de günlük ve aylık tüm ve yükselen piyasalarda ve günlük düşen piyasada sürü davranışına dair kanıta ulaşılamamıştır. Yalnızca aylık düşen piyasada BIST'de sürü davranışı olduğuna dair sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the behavioral finance approach, investors make financial decisions based on heuristics. Herd behavior is one of them and it means imitating other investors' decisions. The main aim of this study is to determine whether there is herd behavior or not in Borsa Istanbul (BIST). To test existence of herd behavior, daily and monthly closing prices of stocks traded in BIST between 2.1.1997 and 31.12.2013 were used. The methodology used is based on the method of cross-sectional dispersion of stock returns that was developed by Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng and Khorana (2000). There were 230 stocks in the market at the beginning of the period, and then it increased to 439 at the end of the study period. As a market indicator BIST-All index daily and monthly closing prices were used. The regression analyses were applied with the help of EViews software. The results based on Christie and Huang (1995) method show that with there is no evidence of herd behavior in BIST for daily and monthly intervals. Based on Chang, Cheng and Khorana (2000) method there is no evidence of herd behavior for the daily and monthly whole and up markets, and daily down market. Only for the monthly down market, herd behavior is found to exist in BIST.