Aile ve siyasetin yeniden üretimi: Siyasal toplumsallaşmada ailenin etkisi
The reproduction family and politic: The effects of family on political socialization
- Tez No: 364813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Family, Habitus, Field, Political Field, Political Socialization, Political Activism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Toplumsal yaşamda aile, bireylere içinde yaşadıkları toplumun değer ve yargılarını öğreten birincil toplumsallaşma kurumu olarak öne çıkar. Ailenin bireylerin toplumsal hayata katılımlarındaki bu rolü farklı alanlara da yansımaktadır. Bu alanlardan biri siyasal alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyler siyasal alana dair bilgiler edinmede birtakım aracı kurumlara ihtiyaç duyar. Aileler birincil siyasal toplumsallaşma aracıları olarak bireylerin siyasal alana ilişkin algı, yorumlama ve eylem şemalarının oluşumuna etki ederler. Bu bağlamda aileler sahip olduğu siyasal sermayeyi siyasal toplumsallaşma sürecinde kuşaktan kuşağa aktararak, aile ve siyaset ilişkisinin yeniden üretilmesini sağlar. Bu çalışma Pierre Bourdieu'nün habitus ve alan yaklaşımından hareketle ailenin siyasal alanda konumlanan gençlerin siyasal toplumsallaşma sürecinde kazandıkları siyaset algısı, siyasal düşünce ve eylem şemalarının oluşumundaki rolünü ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri 2014 yılının Mart-Mayıs ayları arasında İzmir'de yaşayan ve siyasal alanda konumlanan sekiz genç ve aile üyelerinden biri ile yapılan yarı-yapılandırılmış mülakatlara dayanmaktadır. $QDKWDU6|]FNOHU Aile, Habitus, Alan, Siyasal Alan, 6L\DVDO7RSOXPVDOODúPDSiyasal Aktivizm
Özet (Çeviri)
In social life, the family come into prominence as primary socialization institution that teaches to the individuals the values and judgments of the society they live. That role of the family on participation of individuals in social participation is reflected also at different fields. One of those fields confront us as political field. Individuals need some agents as to be informed on political field. Families, as the primary agents of political pocialization, effects on schemata of perception, classification and action about political field. In this context, families allows the reproduction of relation of family and politics by passing political capital from generation to generation in the political socialization process. This thesis, by taking Pierre Bourdieu's habitus and field theory on basis, aims to analyze the role of family on schemata of political perception, political classification and political action that was gained by young people who located in political field at political socialization process. Data of the study was obtained through semi-structured interviews with eight young people who located in political field and one of their familt members who live in İzmir between dates March-May 2014