Türkiye'de Avrupa Birliği vatandaşlarının hukuki durumu : Türkiye-AB ortaklık hukuku çerçevesinde bir inceleme
The legal status of citizens of the European Union in Turkey: An observation within the frame of the partnership law
  1. Tez No: 364818
  2. Yazar: BENAN DUVARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: The European Union, the Citizens of European Union, The partnership agreement of Turkey and European Union
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki ilişkiler, 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe giren ve Topluluk ile Türkiye arasında ortaklık ilişkisinin kurulmasını sağlayan Ankara Antlaşmasına dayanmaktadır. Nihai hedefi tam üyelik olarak belirleyen bu ortaklık antlaşmasını 1973 tarihli Katma Protokol desteklemiştir. Antlaşma hükümleri, genel olarak topluluğu kuran antlaşmanın hükümlerinden esinlenmiştir. Bu kapsamda esas itibariyle içerisinde malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin ortak bir rekabet düzeni çerçevesinde serbestçe dolaşabileceği bir“ekonomik alan”yaratılması için bir düzenleme yapılmış; kademeli olarak kurulacak olan gümrük birliği, antlaşmanın temelini oluşturmuştur. Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üye olmaksızın Avrupa Topluluğuna kısmi olarak katılmış tek ülkedir. 4o yıllık bir süreyi geçmiş olan Türkiye- Avrupa Topluluğu ortaklık ilişkisi, ulaştığı boyuta rağmen Türkiye'de fazla ilgi uyandıramamış; sürekli olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği süreci gölgesinde kalmıştır. Bu sebeple ortaklık düzenlemeleri, önemli uygulama ve yorum sorunlarıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Yargı organları ortaklık düzenlemelerine ilişkin olarak açılan davalarda görevsizlik kararı vererek konuya tümüyle ilgisiz kalmışlardır. Avrupa Birliğinde yaşayan Türk vatandaşlarının ortaklık ilişkisinden doğan hakları Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda sıkça yorumlanarak aydınlatılmışken bunun tam tersi durumunda yani Avrupa Birliği vatandaşlarının Türkiye'de ortaklık ilişkisinden doğan haklarıyla ilgili yeteri kadar karar ya da yorum getirilmemiştir. Bu sebeple bu çalışmada ortaklık ilişkisi özellikle hukuki açıdan ele alınmış ve Avrupa Birliği üyesi devlet vatandaşlarının Türkiye'deki ve Ortaklık hukukundan doğan hakları ile bunların Türk hukukundaki yeri incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Vatandaşları, Türkiye - Avrupa Birliği Ortaklık İlişkisi.
Özet (Çeviri)
The relations between Turkey and the European Union are based upon the Ankara Agreement which enables the relation between Turkey and The Union, and came out on December 1, 1964. This partnership agreement that determines its final target as the complete membership was supported by the Annexed Protocol. The agreement judgments are inspired by the judgments of the agreement which have established the Union as a general. At this point, an arrangement was made with the aim to create an economic space in which the goods and services, the capital and people can get around free. The Customs Union that will be founded increasingly in this sense. Turkey is the only country which could get into the partial European Union without being a complete member for The Union. The Partnership relation of Turkey and The Union based on a period of 40 years could not draw attention in Turkey despite the level it has reached; and it perpetually stayed behind the proess of the membership for the European Union of Turkey. For this reason, the partnership adjustments are faced with the problems of important applications and comments. The judicial organs have neglected the subject by deciding on lack of jurisdiction in the courts openned with regard to partnership adjustments. While the rights of Turkish citizens living in the European Union related to the partnership were enlightened by commenting often in the Court of Justice, there are no decisions or comments on the rights of citizens of the European Union associated with the partnership relation in Turkey. Therefore, the partnership relation is dealt especially in a legal way in this study, the rights of the citizens of member countries for the European Union and their place in Turkish Law are observed.