Depresyon ile dinsel başa çıkma arasında ilişki üzerine bir çalışma
A study on the relationship between depression and religious coping
- Tez No: 364824
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAPAREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Dinsel BaĢa Çıkma, Dinsel BaĢ Etme, Dini Hayat, Depression, Religious Coping, Religious Dealing, Religious Life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın konusu, depresyon ile dinsel başa çıkma arasındaki ilişkidir. Araştırmanın amacı depresyon ile dini hayatı anlamaya çalışmaktır. Araştırma tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesinde eğitim gören öğrencilerden tesadüfî yöntemle seçilmiş 299 kişiden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin 186'sı (%62) kız, 113'ü (%38) erkektir. Öğrencilerin yaş ranjı 19-25 arasıdır. Veri toplama araçları, Beck Depresyon Ölçeği, Dinsel Başa Çıkma Faaliyetleri Ölçeği ve demografik özellikleri içeren Kişisel Bilgi Formundan oluşmaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programının ilgili modülleri kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel teknikleri (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak parametrik testlerden t-testi ve ANOVA testleri, Non-Parametrik testlerden Mann Whitney U testi, korelasyon analizleri yapılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen verilere göre, araştırma sonucunda depresyon ile dinsel başa çıkma puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Bulunan değerler: r=0.089; p=0.127> 0.05.
Özet (Çeviri)
The subject of the present study is to establish the relationship between depression and religious coping. The purpose of the research is to understand the religious life with depression. The research has been conducted by screening model. The research sample is a group of 299 students, including the students in the Faculty of Education, and the Faculty of Theology in Dokuz Eylul University, selected randomly. Two hundred and ninety-nine students attending in the research (N=299) consist of 186 female (62%), and 113 male (38%) students. The age range of the students is between 19 and 25. The data collection tools are Beck Depression Scale, the Activities of Religious Coping Scale, and Personal Information Form including demographic features. While the data acquired from the study have been assessed, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 program have been used. The descriptive statistical methods (Number, Percentage, Average, and Standard Deviation) have been employed in the assessment of the work data. T-test and anova tests from parametric tests and Mann Whitney U test from Non-parametric tests as hypothesis tests, and correlation analysis have been carried out. According to the data obtained from the sample group, any significant statistical relationship between depression and religious coping hasn't been found at the end of the research. The values found are: r=0.089; p=0.127> 0.05.