Müslim'e yöneltilen eleştiriler
The critics against Muslim
  1. Tez No: 364823
  2. Yazar: KEMAL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. NEVZAT AŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sahîh-i Müslim, Hadis, Senet, Râvi, Metin Tenkidi, Sahîh Muslim, Hadith, Sanad, Narrator, Textual critiscism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmada Müslim b. Haccac'ın Sahîh'ine yöneltilen eleştiriler ve bu eleştirilerin değeri ele alınmıştır. İmam Müslim'in bu eserine büyük önem atfedilmiş ve içerdiği hadislerin tamamının sahih olduğu söylenmiştir. Bununla birlikte eleştiriye uğramaktan da kurtulamamıştır. Çalışmamız, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve (temel) kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Sahîh'e senet yönünden yapılan eleştiriler ele alınmıştır. Bu yönde eleştiri yapanlardan dört tanesi seçilmiş ve bunların eleştirileri belirli örneklerle gösterilmiştir. Bu bölümde ayrıca Müslim'in râvileri arasında cerhe uğrayanlar tespit edilmiş; bunlar hakkında kullanılan cerh ifadelerine yer verilmiş ve bu râvilerin Sahîh'te yer alan rivayetleri ortaya konmuştur. İkinci bölümde Sahîh'e metin yönünden yapılan eleştiriler ele alınmıştır. Bu eleştiriler altı başlık altında toplanmıştır. Bu başlıklar altında yer alan rivayet eleştirileri, bu eleştirilere verilen cevaplarla birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the criticisms against“As-Sahîh”by Muslim b. Haccac and their assessments have been studied and investigated. The work of Imam Al-Muslim has been given a notable consideration by numerous scholars and so every each hadith it includes was taken as purely authentic (Sahîh), while there were many critics against this premise. Our work consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. As the preamble, we have given the outline of the dissertation along with its aims, its methods, and its essential sources in the introduction. In the first section, the criticisms against“As-Sahîh”have been examined related to its sanad (narrators' chain). Four of the main critics were chosen and their evaluations were presented with sufficient examples. In this section, we have also identified narrators who had been criticized (jarh) based on the methodology of the Hadith Studies. Moreover, we have presented the claims against those criticized narrators and also have placed their narrated hadiths in the book of Muslim. In the second section, the textual criticisms against Sahîh have been examined. We have argued them under six categories along with the apological responds to them.