Bilimsel tefsir yöntemi: Hamdi Yazır ve Süleyman Ateş örneği
The method of scientific interpretation: The samples of Hamdi Yazır and Süleyman Ates
  1. Tez No: 364830
  2. Yazar: MERVE EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Elmalılı Hamdi Yazır, Süleyman Ateş, bilimsel tefsir, Scientific Interpretation of Qur'an, Suleyman Ates, Hamdi Yazir
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bilimsel tefsir metodu; biyoloji, fizik, jeoloji ve astronomi gibi bilim dallarına ait bilgileri içeren ayetleri açıklayan tefsir metodudur. Çalışmamızda, Hak Dini Kur'an Dili ve Yüce Kur'an'ın Çağdaş Tefsiri adlı tefsirlerde yer bulan bilimsel yorumlar tespit ettik ve karşılaştırılmasını yaptık. On dört asır önce, Kur'an, insanlığa rehber olması için Kur'an-ı Kerîm'i inmiştir. Fakat Kur'an sadece dini ve ahlaki konuları içermekle kalmaz, aynı zamanda astronomi, biyoloji, fizik ve jeoloji gibi bilimsel konuları da içerir. Müfessirler, nüzulünden günümüze değin, bilimsel gerçekleri ve gelişmeleri kullanarak Kur'an'ı tevil etme çabası içerisinde olmuşlardır. Kur'an on dört yüzyıl önce inmiş olmasına rağmen 20. yüzyılda keşfedilmiş olan bilimsel gelişmeleri içermektedir. Ancak bu Kur'an'ın bilim kitabı olduğu anlamına gelmemektedir. Kur'an'ın bu şekildeki bilimsel gerçeklikleri içermesi onun evrenselliği mucizesidir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Bilimsel Tefsirin tanımı, Bilimsel Tefsiri Savunanların görüşleri, Bilimsel Tefsire Karşı Çıkanların Görüşleri sebepleri ile birlikte ele alınacaktır. İkinci bölümde söz konusu tefsirlerde geçen Bilimsel Tefsir örnekleri karşılaştırılarak ele alınacaktır. Çalışmamız, öncelikli olarak Elmalılı Hamdi Yazır ve Süleyman Ateş'in bilimsel tefsire bakış açıları mukayese edilecek ve ardından elde ettiğimiz verilerin değerlendirileceği sonuç bölümü ile nihayete erecektir.
Özet (Çeviri)
The method of Scientific interpretation of the Quran is commonly defined as an interpretation of the verses of Quran which are related to astronomy, biology, physics and geography. Fourteen centuries ago, Allah revealed the Quran to mankind as a book of guidance. It is clear that the Quran not only contains the verses related to religion or morality, but also contains scientific topics such as astronomy, biology, physics and geography. People have tried to comment these verses by using the scientific facts and inventions since the day of its revelation. The Qur'an, which was revealed fourteen centuries ago mentioned facts only recently discovered or proven by scientists in the 20th century. In this study, we did not mean that the Qur'an is a book of science, but we imply that those verses which contain scientific facts are miracle of the Qur'an showing us its universality. In this study, we compared two different interpretations of the Qur'an which are Hak Dini Kur'an Dili by Elmalılı Hamdi Yazır and Yüce Kur'an'ın Çağdaş Tefsiri by Süleyman Ateş. We found out scientific verses in two different interpretations of the Qur'an and compared these different interpretations of the specific verses. This study consists of three different parts. In the first chapter, we tried to explain the term of scientific interpretation and definitions of it. People who criticize or support Scientific method of interpretation of the Qur'an and their proofs are mentioned as well. In the second chapter, the samples of the verses about scientific facts and the comparison of these two different interpretations are expressed. In the third and the last chapter, we have generally dealt with the point of view of these two interpreters in terms of relations between Qur'an and scientific facts. In conclusion, these three chapters were evaluated and the results we have reached are explained.