Akkirmânî'nin Mesâil-i Kelâmiyye adlı eseri ve değerlendirilmesi
Aqkirmânî's Mesâil-i Kalâmiyye and its evaluation
- Tez No: 364831
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Akkirmânî, Mesâil-i Kelâmiyye, Osmanlı Kelam Düşüncesi, Aqkirmânî, Mesâil-i Kalâmiyye, Ottoman Kalâmic Thought
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Kütüphanelerimizde İslâmî ilimlere dair gün yüzüne çıkmayı bekleyen pek çok yazma eser bulunmaktadır. İslâmî ilimler tarihinin gerçeğe uygun bir şekilde belirlenmesi, bu eserlerin incelenmesi ve ilmî neşirlerinin yapılmasıyla mümkün olacaktır. Bu kaynaklar arasında kelâm alanındaki eserler de oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmamızın amacı Müslümanların sahip olduğu büyük kültürel ve ilmî mirasın bize kalan değerlerinden biri olarak düşündüğümüz Akkirmânîʼnin kelamî görüşlerinin tanıtılmasıdır.“Mesâil-i Kelâmiyye”onun kelâmî görüşlerini sistematik bir şekilde ele aldığı en önemli eseridir. Bu eserinde o; bilgi, varlık, Allah, iman ve nübüvvet konularına yer vermiştir. Söz konusu bu eser, Osmanlı Kelam düşüncesi hakkında da genel bir fikir vermektedir. Bu yüzden biz de metnin orijinalliğini muhafaza ederek eseri translitere ettik. Böylece eserdeki kelâmî görüşleri sistematik bir şekilde değerlendirme ve özgün yönlerini ortaya koyma imkânı bulduk. Bugünün Müslümanlarının itikatla ilgili soru ve sorunlarına çözüm üretilmesinde, İslam itikadının bazı yönlerden yeniden yorumlanıp açıklanmasında ve böylece geleceğe taşınmasında, geleneğimizden devraldığımız büyük mirasın içerisinden faydalanabileceğimiz önemli bilgilerin olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In the libraries of Turkey, there are so many manuscripts awaiting to be brought into light about Islamic sciences. Determining the history of Islamic sciences properly would be posibble by only scholarly examining and publishing the manuscripts scientifically. Among these works, studies in Kalam have a very important place. The aim of the present study is to introduce the Kalâmic views of Aqkirmânî who is considered as a value coming from cultural and scholarly inheritance.“Mesâil-i Kalâmiyye”is his the most significant study which he offers his Kalamic views. In the study, he examines the subjects of knowledge, existence, God, belief and propethood. It gives a general information about Ottoman Kalamic thought. Thus, we transliterated the study by keeping its originality. In result, we had opportunity to systematically evaluate his Kalamic thoughts and reveal the thoughts' original aspects. We think that there would be beneficial knowledge derived from our inherited culture and tradition to solve the belief problems of contemporary Muslims, to discuss, evaluate and explain the Islamic belief from different aspects, and thus to pass it to the future.