Küresel kadın yoksulluğunun önlenmesinde kamu mali politikalarının karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis of fiscal policies in alleviation of global women poverty
- Tez No: 364833
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Globalization, Poverty, Women Poverty
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Neoliberal politikalar çerçevesinde, küreselleşme ile tüm alanlarda yaşanan dönüşüm, dünyanın farklı gelişmişlik düzeyindeki bölgelerinde, farklı etkiler yaratmıştır. Bahsi geçen etkileri, olumlu ve olumsuz yönleri ile tartışmaya açan birçok yaklaşım söz konusu olmaktadır. Küreselleşmeye ilişkin tartışmalar, sosyal alandaki etkileri bakımından, özellikle yoksulluk sorunu etrafında şekillenmektedir. Dünya sistemlerinin hızla birbirine entegre olduğu küresel süreçte; devletin ekonomik hayattaki etkisinin azalması, ucuz işgücüne duyulan ihtiyacın esnek ve güvencesiz koşullar yaratması; ülkeler, bölgeler ve farklı gruplar arasında gelir dağılımı adaletsizliğini artırmış ve bu durum yoksulluk olgusunu görünür kılmıştır. Başta uluslararası kuruluşlar olmak üzere; bölgesel, ulusal ve yerel düzeylerde yoksulluk sorunun incelenmesi ve küresel bir mücadele alanı olarak değerlendirilmesi çabaları, yoksul kitleler içinde, yoksulluğu daha derin yaşayan grupların varlığına dikkat çekmiştir. Yoksulluğa ilişkin artan küresel ilgiye ve kadın haklarına yönelik toplumsal hareketlerdeki artışa paralel; yeni bir araştırma ve mücadele alanı olarak kadın yoksulluğu sorunu gündeme gelmiştir. Literatürde kadın yoksulluğunu açıklamaya yönelik birçok yaklaşım bulunmaktadır. Nicel yöntemlerin kadın yoksulluğunu incelemede yetersiz kalması ve sağlıklı bir çerçeve sunmaması, eğitime erişim ve işgücüne katılım gibi alanlarda toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikleri ön plana çıkarmaktadır. Çalışmada; küresel bir olgu olan kadın yoksulluğu sorununun, ulaşılan yoksulluk verileri ışığında ve kadın yoksulluğunu hazırlayan ve derinleştiren toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler bağlamında ele alınması ve küresel kadın yoksulluğu ile mücadelede öne çıkan kamu mali politikalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bakımdan; uluslararası kuruluşların yaklaşımları ve ulusal katkılar aracılığıyla küresel kadın yoksulluğunun, Türkiye'de ve dünyada görünümü ele alınarak; küresel ölçekte karşılaştırılabilir kamu mali politikalarına ve Türkiye'de kadın yoksulluğuyla mücadelede kaydedilen gelişmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regarding neo liberal policies, the transformation process that has been felt in all fields through globalisation has had different effects on regions having different development levels. There have been various approaches which have opened these effects up for discussion regarding both positive and negative aspects. Discussions about globalisation especially focused on the problem of poverty considering its social effects. During the globalisation process in which the global systems have been rapidly integrated, the reduced effects of the government on the economy and flexible and insecure conditions caused by the need for low-cost labour have increased the inequality in redistribution of income among countries, regions and different groups and this situation made the problem of poverty more visible. The efforts on analysing the problem of poverty in both national and international levels and determining this problem as a global conflict by many institutions, especially international institutions have attracted the world's attention to the existence of poorest groups among the poor in the world. Parallel to the increase in the social movements regarding women rights and the global interest on poverty, the problem of women poverty has become a current issue as a newly-formed research field. There have been various approaches analysing women poverty in the current literature. The inadequency of quantitative methods in analysing women poverty and in forming a sound framework has featured gender-based inequalities in various fields such as access to eduction and participation in labour force. In this thesis, it is aimed to discuss the problem of women poverty as a global issue determining gender-based inequalities that cause and deepen women poverty in the light of achieved data on poverty. Besides it is aimed to determine the prominent public finance policies implemented in struggling with global women poverty. In this respect, the outlook of global women poverty in Turkey and in the world via approaches of international institutions and national contributers has been discussed. Also public finance policies that are comparable on a global scale and developments that have been achieved in struggling with women poverty in Turkey have been addressed.