Kent içi toplu taşımada engelli bireylerin ulaşım modu seçimleri
Public transportation preferences of disabled people
  1. Tez No: 364834
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞLIYANGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, .HQWøoL8ODúÕP0RG6HoLPL, Disabled, Public Transportation, Mode Choice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Birleşmiş Milletler, tam ve etkili bir şekilde topluma katılmalarını engelleyen, uzun süreli fiziksel, ruhsal, zihinsel veya algısal işlev ya da yapı bozukluğuna sahip, çeşitli davranışsal ve çevresel engellerle etkileşimde bulunan tüm bireyleri engelli olarak tanımlamıştır. Son raporlara göre yaklaşık bir milyar kişi yani dünya nüfusunun %15'i engellidir ve bu oran nüfusun yaşlanmasıyla birlikte günden güne artmaktadır. Türkiye'de de iyimser tahminlere göre her sekiz kişiden biri engellidir. Sosyal çevrede etkin bir şekilde bulunan engelli birey oranı ise bu orandan daha azdır. Son yıllarda engelli bireylerin sosyal yaşama daha aktif katılımı için, altyapısal ve toplumsal engelleri kaldırmaya yönelik teşvik edici adımlar atılsa da, engellilerin topluma katılımı konusunda ülkemiz gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmiş değildir. Engelli bireylerin topluma tam olarak katılabilmesinin gerçekleşebilmesi için sorunsuz bir ulaşım sistemi gerekmektedir. İnsanlık tarihi boyunca toplumun engelliye bakışı gibi, ulaşım teknolojileri ve araçları da değişmiştir. Her geçen gün engelliler için yeni çözümler ve sorunlar çıkmaktadır. Bu çalışmada, İzmir ili özelinde yaşayan engelli bireylerin hangi kent içi ulaşım aracını kullanmayı tercih ettikleri araştırılmıştır. Bu tercihlerin arkasında yatan faktörler incelenmiş, faktörlerin seçim üzerindeki ilişkisi ölçülmüştür. Ayrıca ulaşım aracı ve engel türüyle ilgili sık rastlanan sorunlar betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The United Nations defines persons with disabilities as all persons with disabilities including those who have long-term physical, mental, intellectual or sensory impairments which, in interaction with various attitudinal and environmental barriers, hinders their full and effective participation in society on an equal basis with others. The latest reports claim that there are one billion disabled persons around the world, which equals fifteen percent of the world's population and the ratio has been increasing day by day due to an ageing population. Optimistic guesses suggest one out of eight people is disabled in Turkey. However, the proportion of active disabled persons in the social environment is less. Although, there have been some recent initiatives to remove infrastructural and social barriers, in order to socialize disabled persons more efficiently, our country still has not managed to achieve the level of success of developed countries in terms of social participation of disabled persons. A trouble-free transportation system is required for to realize the full participation of disabled persons in society. Like the perspective of society towards disabled person, modes of transportation and associated Technologies have changed throughout history. Each day brings brand new solutions and problems for disabled persons. This study examines the preferences of disabled people in İzmir towards different modes of transportation. Factors that affect their preferences are examined, and importance of the factors for selection process are measured. Moreover frequent transport mode problems with respect to disability types are described.