Türkiye'de kadın yoksulluğunun tekstil sektöründe istihdam edilen kadınlar özelinde değerlendirilmesi
Assesment of women's poverty in Turkey particularly for women employed in textile sector
  1. Tez No: 591561
  2. Yazar: BURCU DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ONGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Yoksulluk, Tekstil, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Yoksulluğu, Women Labor Force, Poverty, Textile, Gender, Women Poverty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Oldukça tartışmalı bir kavram olan yoksulluk, küresel gelişmelerle de paralel olarak gittikçe çeşitlenmekte, yeni yoksulluk türleri hayatımıza girmektedir. Yoksulluk deneyimleri ise hem ülkeler hem de hane içinde farklılaşabilmekte; kadınlar yoksulluğu en derinden hisseden grup olarak ön plana çıkmaktadır Kadın yoksulluğunun görünürlüğünün gittikçe artmasında işgücü piyasası yapısından, toplumsal cinsiyet rollerine pek çok değişkenin etkisi olmaktadır. Kadınlar, cinsiyetlendirilmiş işgücü piyasalarında emek yoğun ve düşük ücretli işlerde çalışma olanağı bulmakta; güvencesiz ve esnek istihdam biçimleri işgücü piyasasındaki kırılganlıklarını arttırmaktadır. Kadınlar istihdama katılırken, ev içi rollerinde ise anlamlı bir değişiklik meydana gelmemekte, hem ev hem de iş sorumluğunu birlikte yürütmekte, çifte mesai yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışmada ilk bölümde öncelikle kadın işgücü ortaya konmuş, ikinci bölümde kadın yoksulluğu ve kadının işgücü piyasalarına eklemlenmesi incelenmiştir. Bahse konu çalışmalar yapılırken literatürdeki veri ve görüşlerden faydalanılmıştır. Üçünü bölümde ise tekstil sektöründe kadınların durumu incelenmiş ve derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak saha çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty, which is a highly controversial concept, is becoming more diverse in parallel with global developments and new types of poverty are entering in our lives. Poverty experiences may differ in both countries and households and women come to the forefront as the group that feels poverty in the deepest way. From labor market structure to gender roles, many variables have influence on increasing the visibility of women's poverty. Women find the opportunity to work in labor-intensive and low-paid jobs in the sexed labor markets, precarious and flexible forms of employment increase their vulnerability in the labor market. While women participate in employment, there is no significant change in their domestic roles, they carry out both home and work responsibilities together and face double duty obligations. In this study, firstly women's labor force is put forward, in the second part women poverty and women's articulation is examined. The data and opinions in the literature have been utilized during these studies. In the third part, the situation of women in the textile sector was examined and field studies were held by conducting interviews.