Ürün yaşam döngüsünün sahipliğin toplam maliyeti açısından değerlendirilmesi
Evaluation of product life cycle with respect to total cost of ownership
  1. Tez No: 364840
  2. Yazar: MEHMET İLKER KARAKELLEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Product Life Cycle, Total Cost of Ownership, Decision Analysis, Strategic Cost Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ürün yönetiminde zaman güdümlülüğün diğer üretim faktörlerinin sağlayacağı rekabet avantajının önüne geçmesi son zamanlardaki en önemli iktisadi olgulardan biridir. Maliyet ve yönetim muhasebesinin güncel yorumlanması raporlama bilgisi üretmek yerine yöneticilere karar alma desteği sağlayarak koşulların seyrini değiştirmek üzerine evrimleşmektedir. İş geliştirmek ve yeni koşulların oluşmasını sağlamak maliyet bilgi desteğini öne çekip ürünlerin tüm hayatına etki edebilecek kararların yansımasını önceden tahmin etmekle mümkün olabilir. Çalışmanın ilk kısmında bu doğrultuda geliştirilen bir inisiyatif olan ürün yaşam döngüsü yönetimi ve maliyetlemesi incelenmiş; teorik altyapısı, işletmelerde kullanılması, geleneksel maliyetleme yöntemiyle olan farklılıkları açıklanmıştır. Yaşam döngüsü aşamalarının gerektirdiği stratejiler üzerinde durulmuş, yaşam seyri maliyetlerinin ortaya çıkarılmasında kullanılacak veriler ve araçlar detaylandırılmıştır. İkinci bölümde uzun vade maliyet fonksiyonlarının oluşturulmasında sahipliğin toplam maliyeti yaklaşımı tartışılmıştır. Bir varlığın mülkiyet hakkının kiralanması süresince katlanılacak maliyet faktörleri ele alınmıştır. Stratejik maliyet yönetimi kapsamında toplam sahiplik maliyeti yaklaşımının nasıl sistemleştirileceğine yer verilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde ise ürünlerin yaşam döngüsü yönetimi sahipliğin toplam maliyeti yaklaşımıyla ele alınmıştır. İki kavramın birlikte geliştirilmesinin karar stratejilerine nasıl katkı sağlayacağı otomotiv sektöründeki çeşitli ürünlerde yapılan analizler sonucu gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lately, one of the most prominent economic facts has been the dominance of time orientation in product management to competition advantage brought by other production factors. Contemporary interpretation of cost and management accounting evolves on providing decision support to executives instead of rendering reporting information. Business development and assuring new conditions to occur depends on backdating cost information support so as to forecast reflections of decisions may affect the whole life of a product. First part of this paper examines product life cycle management and costing as an initiative on this basis. Topic's theoretical framework, adoption to businesses and differences between traditional costing are explained accordingly. Strategies required in life cycle phases are put emphasis, specifications and tools used to determine life cycle costs are elaborated. Second part of the paper discusses total cost ownership approach in building long term cost functions. Cost factors to be undertaken throughout holding an asset's ownership are evaluated. In the context of strategic cost management, how to systematize total ownership cost approach is covered. In implementation part of the research, product life cycle management is handled by means of total ownership cost. It is aimed to indicate how advancement of these two instruments together can contribute to decision taking strategies through analysis conducted in automotive industry.