Yahudi ve İslam kutsal literatüründe Hz. Ya'kub ve seçilmişlik kavramı: Karşılaştırmalı bir çalışma
Jacob and idea of chosen people in Jewish andİslamic literature: A comparative study
  1. Tez No: 364841
  2. Yazar: AYNUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ya'kūb, İsrâil, seçilmişlik, ata, kutsanma, ilk oğul, Ken'an, Beytel, Jacob, Israel, chosen people, patriarch, blessing, primogeniture, Canaan, Bethel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalışmanın amacı,“Seçilmişlik”kavramı çerçevesinde İslâm ve Yahudiliğin ortak şahsiyetlerinden biri olan Ya'kūb Peygamber'in hayatını ve önemini ortaya koymaktır. Bir karakter olarak İslam ve Yahudilikteki Ya'kūb arasında pek çok fark vardır. Bu sebeple onun hayatı her iki dinin kendi terminolojisi ve inanç değerleri temel alınarak incelenecektir. Bu çalışma giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın önemi, amacı ve sınırları tanımlanmış; çalışmada kullandığımız yöntem ortaya konulmuş ve konunun araştırılması esnasında karşılaşılan zorluklar açıklanmıştır. İlk bölümde, Filistin'in sınırları ve tarihi kısaca açıklanmış, İbrânîlerin kökeniyle ilgili görüşler zikredilmiş, Atalar döneminin kısa tarihi sunulmuş ve etimolojik olarak“Seçilmişlik”kavramının tarihî süreci değerlendirilmiştir. İkinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde Ata Ya'kūb'un hayatı Yahudi dinî literatürü, terminolojisine ve kronolojisine uygun olarak betimlenmiştir. Dolayısıyla ikinci bölümde Ya'kūb'un gençlik yılları, üçüncü bölümde onun Harran'da geçirdiği dönem ve evlilik hayatı, dördüncü bölümde ise ona“İsrâil”adının verilmesiyle birlikte gelişen olaylar incelenmiştir. Beşinci bölümde ise Kur'ân âyetlerine göre bir peygamber olarak Ya'kūb'un hayatı ve İslâm'daki konumu açıklanmıştır. Sonuç bölümde ise, Yahudilik ve İslâm'da Ata Peygamber Ya'kūb'un konumu seçilmişlik çerçevesinde karşılaştırılmış ve bu konuda birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to illustrate life and importance of Prophet Jacob who is one of common figures of Islam and Judaism within the framework of“Chosen People”notion. As a character, there are differences on“Jacob”between Judaic and Islamic Literature. Thus, his life will be examined by considering both these religions' terminology and faith values individually. This study consists of introduction and five chapters. In introduction, study's importance, aim and contents has been described; the method, we used in this study, has been illustrated and difficulties that had been explored during research has given. In Chapter One, the borders and history of Palestine was explained briefly, different aspects concerned origin of Hebrews was stated, age of Patriarchs's short history was recounted and historical process of“Chosen People”notion etymologically was qualified. In following three chapters, life of Patriarch Jacob was pictured accordingly Jewish religious literature and terminology. This picture base on chronological order in Torah. Hence youth Jacob in Canaan in chapter two, his Haran life and marriages in chapter three, given name of“Israel”to him and events after this age in chapter four was studied. In Chapter Five, as a prophet in Islam, Jacob's his life and position in Islam was explained accordingly verses of Quran. In Conclusion, two different position of Jacob, as a Patriarch and as a Prophet and the concept of chosenness in Judaism was proposed.