İşgücü piyasasının işleyişinde iş süresinin rolü
The role of working time in the functioning labour market
  1. Tez No: 364857
  2. Yazar: YASEMİN ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ERDUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş süresi, işgücü piyasası, ücret, esneklik, gelir dağılımı, Working time, labour market, wage, flexibility, income distribution
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İş süresi işgücü piyasasının dengeye gelmesinde önemli bir unsurdur. Bu bağlamda çalışmanın amacı, işgücü piyasasının temel değişkenlerinden birini oluşturan iş süresinin günümüzde işgücü istem ve sunumu üzerindeki rolünü sorgulamaktır. Günümüzde talep yönlü üretime bağlı olarak sipariş geldikçe üretim yapılmakta ve sermaye birikimi küresel ölçekte gerçekleşmektedir. Buna bağlı olarak son 40 yıllık dönemde geleneksel iş süresi kavramının içeriği değişmektedir. İş süresinden sermaye birikimindeki belirsizliğe uyum sağlanmasında yararlanılmaktadır. Bu nedenle günümüzde üretim artık işçiye değil, makineye bağlı bir hale gelmektedir. İşgücü piyasasının işleyişi bakımından işgücü sunumu makineler üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda çalışmada 45 saatlik özne ile 168 saatlik nesnenin ikame edilebilirliği araştırılmaktadır. İş süresinin işgücü piyasasındaki rolü zaman ve mekan boyutunda karşılaştırmalı olarak belirlenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iş süresi kavramı tanımlanmaktadır. İkinci bölümde, iş süresinde değişimin gerekçeleri ve işgücü piyasasına etkileri çözümlenmektedir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de işgücü piyasasında iş süresi ekonometrik bir uygulama ile değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Working time is an important factor in the labour market equilibrium. In this context the objective of the study is to emphasise the role of working time, as one of the basic variables of labour markets, in labour demand and supply. Nowadays, depending on the demand-side production, production has been made as long as the order happen. On the other hand, capital accumulation has occured on a global scale. Therefore, in the last 40-year period, content of the traditional working time concept has been changed. To adjustment of uncertainity capital accumulation, working time has been took advantage. Hence, production no longer depends on employee, nowadays it is based on machine. In terms of the funtioning of labour market, labour supply has been carried out through machines. In this context, this thesis has been searched the substitutability of a 168 hour object for a 45 hour subject. The role of working time in labour market wants to be determined comparatively both in time and space. The study contains three chapters. In the first chapter, concepts of working time are defined. In the second, the reasons for and the labour market effects of the change in working time are described. Finally, in the third chapter, working time in labour market Turkey has been evaluate with an econometric analysis.