Hızlandırılmış yaşam testi verilerinin analizi üzerine bir araştırma
A research on the analysis of accelerated life test data
  1. Tez No: 364856
  2. Yazar: YASİN BÜYÜKKÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arrhenius model, Weibull dağılıĢı, HızlandırılmıĢ YaĢam Testleri, YaĢam-Stres modelleri, En Çok Olabilirlik Yöntemi, Arrhenius Model, Weibull Distribution, Accelerated Life Tests, Life – Stress Models, Maximum Likelihood Estimation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hızlandırılmış Yaşam Testleri (HYT), ürün veya sistemlerin tasarımı aşamasında güvenilirliklerini belirlemeye yarayan süreçlerdir. Hızlandırılmış Yaşam Testlerinde belirli koşullar altında ürün veya sistem, bir veya daha fazla stres seviyesine maruz bırakılır. Uygulanan stres türleri genellikle sıcaklık, basınç, nem, voltaj, radyasyon veya bunlardan birkaçının bir araya gelmesiyle oluşur. Ürün veya sistemin normal kullanım koşullarında maruz kaldığı stres seviyesi genellikle artırılarak, kısa sürede tasarımdan kaynaklanan problemler ortaya çıkarılır. Bu çalışmada, Türkiye'de 32" ve üzeri LCD televizyon üreten bir firmanın Hızlandırılmış Yaşam Testi verilerinin parametreleri Arrhenius – Weibull modeli varsayımı altında En Çok Olabilirlik yöntemiyle tahmin edilmiştir. Tahmin edilen parametreler kullanılarak, ürün veya sistemin, normal kullanım koşullarındaki yaşam süresi ve arzu edilen bir zamandaki güvenilirliği elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, kullanılan yöntem ve modellerin pratikte kullanışlılıkları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accelerated Life Test (ALT) is the process of determining the reliability of product or systems in the phase of design. In Accelerated Life Test, under certain conditions, product or systems are subject to one or more stress levels. Applied stress types are usually temperature, pressure, humidity, voltage, radiation or with a combination of some of them. When the Stress level under normal use conditions of the product or the system is usually accelerated, in a short time, problems arising from design are revealed. In this study, parameters of the Accelerated Life Test data of a company which produces 32" and upper LCD TV's in Turkey, are estimated by Maximum Likelihood Estimation (MLE) method under assumption Arrhenius – Weibull model. By using estimated parameters, the lifetime of a product or system under normal use conditions and it's reliability in a desired time are obtained. As a result of the analysis, usefulness of these models and methods in practice are discussed.