İşgücünün akıcılığı ve işsizlik
Labour mobility and unemployment
  1. Tez No: 364858
  2. Yazar: OLCAY BESNİLİ MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN ERDUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Serbest Ticaret, Sosyal Politika, Labour Mobility, Occupational Mobility, Migration, Unemployment, Flexibility, Free Trade, Social Politics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde ekonomik süreçlerin değişikliğe uğraması birçok alanı da değişime zorlamaktadır. İşletmelerin rekabet gücü sağlama arayışı, işgücü piyasasında esnekliğin artırılmasına yönelik talepleri artırmaktadır. Böylece, işgücü piyasası üzerinde mali yaklaşımların etkisi artarken, işgücünün korunmasına yönelik uygulamalardan kaçınılmaktadır. Üretim biçiminin değişmesi, işgücünü birbirleriyle ikame edilemez iki gruba ayırmaktadır. Bu farklılık istihdamın doğrudan ve dolaylı şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Esneklik uygulamaları dolaylı istihdam edilen işgücü için ücretlerin düşük olması ve güvencesizlikler anlamına gelirken, doğrudan istihdam edilen güvenceli işgücü ile derin bir uçurum yaratmaktadır. Bu araştırmada, akıcılık ve akıcılık biçimlerinin, istihdamda yarattığı değişimler incelenirken, bu değişikliklerin çalışma koşulları üzerindeki olumsuz etkilerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu anlamda birinci bölümde akıcılık kavramına ilişkin bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde, akıcılık ile işsizlik ilişkisi yapısal uyum politikaları bağlamında incelemekte ve akıcılığın değişik görünümlerine değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise çalışanların korunmasının akıcılık politika ve uygulamalarından ne ölçüde etkilendiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
At the present day, alteration of economic processes forces many areas to change, as well. The search of corporations for ensuring the competitiveness increases the demand for flexibility in the labour market. Thus, as the impact of fiscal approach on the labour market increases, the applications for the protection of labour are avoided. Change of production type, divides labour into two groups which cannot be replaced with each other. These differences maintain employment to exist directly and indirectly. Flexibility applications mean low wages and insecurities for indirectly employed labour force whereas it creates a deep gulf for guaranteed labour force which is employed directly. The study is analyzing the changes which are created with mobility and mobility forms in employment processes while it aims to reveal the complications of these alterations in working conditions. In this sense, the first section discusses the concept of mobility. Second section examines the relationship between labour mobility and unemployment in the context of structural adjustment and mentions various faces of labour mobility. However, the third section questions what extent the protection of workers is influenced with mobility policies and the complications.