Küçük ve orta ölçekli konaklama işletmelerinin odalar bölümünde gelir yönetimi
Yield management in rooms department of small and medium size hospitality enterprises
  1. Tez No: 364892
  2. Yazar: ZEKİYE SERAP KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Gelir Yönetimi, Turizm, Otel, Konaklama Tesisleri, KOBİ, Küçük Ve Orta Ölçekli Konaklama Tesisleri, işletme, Yield Management In SMHE's, Small-Medium Size Hotels, Yields Management In Room Departments, Yield Management In SMHE's In İstanbul, Market Segmentation In Hospitality, Price Differentiation In Hospitality, Capacity allocation in Hospitality İndustry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Havayolu firmalarının sabit kapasitelerini, farklı fiyatlar uyguladıkları pazar bölümlerine tahsis ederek, gelirlerini artırmak amacıyla başlattıkları gelir yönetimi, günümüzde özellikle büyük ölçekli konaklama işletmelerinde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Satılamayan her ürünün zarar anlamına geldiği stoklanamaz ürüne sahip ve değişken taleple karşı karşıya olan birçok hizmet işletmesi tarafından kullanılan gelir yönetimi, talep analizi, pazar bölümlendirilmesi, fiyat farklılaştırılması ve kapasite tahsisi aşamalarının bir süreç olarak uygulandığı sistemi ifade etmektedir. Bu çalışmada dinamik bir fiyatlama modeli olarak gelir yönetimi sisteminin, büyük ölçekli konaklama tesisleri için oluşturulan modeller çerçevesinde, küçük ve orta ölçekli konaklama işletmelerinde yapılan uygulamaları araştırılmıştır. Ayrıca, İstanbul'da bulunan küçük ve orta ölçekli sayılabilen 1 yıldızlı, 2 yıldızlı, 3 yıldızlı, butik oteller ve özel konaklama tesisleriyle yapılan alan çalışması ile gelir yönetimi sistemi uygulama düzeyleri ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yield management, which was first introduced by airline companies to maximize their yield by allocating fixed capacity to differentiated customer segments, is applied large and chain hotel enterprises in hospitality industry. Applied by different service industries having perishable products which corresponds ''loss'' when not sold. Yield Management is a systematic process which requires demand analysis, market segmentation, price differentiation and capacity allocation techniques. This thesis researched the application of Yield Management system in SMHE's in the context of dynamic yield management models which are developed for large scale hospitality enterprises. Additionally, the level of application of yield management systems by SMHE's in İstanbul is tried to be measured by conducting a field research among one stars, two stars, three stars hotels and boutique hotels