1990-2000 yılları arası İslâmî romanlar
Islamic novels between 1990-2000
  1. Tez No: 364893
  2. Yazar: ELİF BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SAFİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Türk Romanı, İslâmî Roman, tema, yapı, Novel, Turkish Novel, Islamic Novel, theme, construction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
1994- 2000 yılları arası İslâmî romanların ele alındığı bu çalışmada, beş farklı romancının toplam on iki romanı yapı ve tema bakımından incelenmiştir. Bu güne kadar üzerinde nitelikli bir çalışma yapılmamış olan İslâmî romanlarda ortak yapı ve tema unsurları belirlenmiştir. 1994- 2000 yılları arası İslâmî romanlarda başkişiler İslâm'ı tanımayan ya da yanlış tanıyan kişiler iken bazen bir kitap, bazen bir arkadaş veya din adamı sayesinde İslâm'ı tanıyarak hidayete ererler. Bu romanlarda, İslâm'ın toplumdan tasfiye edilişi açık bir biçimde ortaya koyulur. Sözde Müslümanlık, İslâm birliği, cihat, din ve vicdan hürriyeti, kültürel yozlaşma, evlilik- aile, başörtüsü sorunu, ırkçılık gibi temalar işlenmiştir. Hidayete erme teması üzerinde özellikle durul-muştur. Romanların, gerçek hayat hikâyelerinin kurguya aktarılması yoluyla oluş-turulması söz konusudur.
Özet (Çeviri)
It is studied in that work which is called as Islamic novels between 1994-2000 includes total twelve works of five different novelists. It is found the com-mon part of structure and and thema in Islamic novels which hasn't done a quali-fied work on them for that time. As the main characters are people who don't know Islam or have wrong knowledges abaut Islam, they find the faithful way to obey Islam by means of book, a friend or a religious functionary. In this novels, the extraction of Islam from the society is put forward clearly. These novels include the thema like osten-sible Islam, the unity of Islam, holy war, the freedom of religion and conscience, cultural degeneracy, marriage, family, women are on the streets, the problem of headgear, racialism. It is supported on the thema of finding the faithful way. The novels are constituted by transferring from real life stories to fantasy.