Mantık geleneği bağlamında Tehzibü'l-Mantık
Tahdhib al-Mantiq in the context of tradition of logic
  1. Tez No: 364898
  2. Yazar: ENVER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mantık, Teftâzânî, Kavram, Tasavvurat, Tasdikat, Logic, Teftâzânî, Concept, Tasawwurat, Tasdiqat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mantık Geleneği ve Tehzibü'l Mantık başlıklı tez çalışması“Giriş”ve“Sonuç”bölümleri dışında üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Teftâzânî ve Tehzibü'l Mantık üzerine yapılan çalışmalar, Teftâzânî'nin hayatı ve ilmi kişiliği ele alınmaktadır. İkinci bölümde Tehzibü'l Mantık'ta geçen kavramlar analitik bir yöntemle ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Teftâzânî'nin tasavvurata ve tasdikata yaklaşımı ele alınmıştır. Tasavvurat ve tasdikat adı altında ele alınan konular mantık geleneğine uygun biçimde değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis entitled“Tahdhib al- Mantiq in the context of Tradition of Logic”consist of tree chapters in addition to the introduction and the conclusion sections. In the first chapter of the study was discussed that Taftazani's life and scientific personality and the studies on Tahdhib al- Mantiq. In the second chapter of the study was handled that the concepts in Tahdhib al- Mantiq with a analytical method. In the third chapter was discussed that the approach of Taftazani about tasawwurat and tasdiqat. The topics named tasawwurat and tasdiqat was evaluated in accordance with logic tradition.