Hastanelerde sürdürülebilirlik ve ISO 14001: Yönetici tutumları üzerine bir araştırma
Sustainability at hospitals, and ISO 14001: A study on manager attitudes
  1. Tez No: 364899
  2. Yazar: HİLMİ ATALIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, sürdürülebilir hastane, ISO 14001, sustainability, sustainable hospital, ISO 14001 Standard
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yataklı tedavi kurumlarında (hastanelerde) görev alan yönetici pozisyonundaki personelin, sürdürülebilir hastane yaklaşımlarının farklı boyutlarına ilişkin tutumlarının değerlendirilmesidir. Araştırma, ISO 14001 sertifikası almamış tıp fakültesi hastaneleri, devlet hastaneleri ve özel hastanelerde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma 6 ilde, 85 katılımcı üzerinde anket çalışması yapılarak uygulanmıştır. Bu çalışma ile sürdürülebilir gelişmenin boyutları olan, çalışanların refahını sağlama, rekabet ve ticari engeller, potansiyel maliyet azaltıcı etki, tepe yönetiminin çevreye duyarlılığı, yasal zorunluluk ve hastanelerin yeşil yönetime duyarlılığı üzerine, hastane yöneticilerinin tutumları değerlendirilmiştir. Katılımcıların anket sorularına verdikleri cevaplar neticesinde, hastane yöneticilerinin, cinsiyet, yaş, eğitim ve görev durumlarına göre sürdürülebilirliğin boyutlarına dair tutumlarında anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Sürdürülebilirlik boyutlarının kendi aralarında, zayıf ve orta seviyelerde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sürdürülebilirlik kavramının, fikri ve teorik prensipleri, ankete katılan hastanelerin yönetici personelleri tarafından kabul görmekle birlikte, dünya genelindeki tabloda da görüldüğü üzere, sürdürülebilirlik konusunda“konuşma boyutundan”“eylem boyutuna”geçilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to examine the attitude on different aspect of sustainable hospital approach of the people who are working at inpatient institutions (hospitals) staff in management positions working in Turkey. A research study has been done in medical school hospitals, public hospitals and private hospitals which have not ISO 14001 certification. The research has been administered on 85 participants in 6 provinces via the form of cross - sectional surveys. The research study has examined the attitudes hospital administrators toward sustainable development dimensions from the employee welfare improvement, competition and trade barriers, potential cost reducing effect and the top management of the environmental awareness, legal requirements and hospital green management on sensitivity. According to the answers of the respondents to the questionnaire, there is no a meaningful difference in hospital managers' attitudes towards the dimension of sustainability in terms of their gender, age, educational status, task status. It has been described a weak and moderate positive correlation amongst the dimensions of sustainability. However, intellectual and theoretical principles of sustainability issues surveyed have been accepted by the hospital managers, it has not been stepped up from“talking”to“action”about sustainability as the world.