Sağlıkta dönüşüm programının kamu hastanelerine etkilerinin sağlık personeli algısıyla değerlendirilmesi (Ankara ili kamu hastanelerinde bir araştırma)
Evaluation of the effects of transformation program in health on puplic hospitals with the perception of health staff (A search in puplic hospitals in Ankara)
- Tez No: 364972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, Asker Hastanesi, Sağlık Personeli, Transformation program in health, Military Hospital, Health staff
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) kapsamında hayata geçirilen uygulamaların Asker Hastaneleri üzerinde yarattığı etkileri sağlık personeli perspektifiyle belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Betimleyici türdeki araştırmanın örneklemine, Ankara ilindeki 4 Asker Hastanesinde çalışan 335 sağlık personeli alınmıştır. Beşli likert tipinde ve 7'si demografik olmak üzere toplam 47 maddeden oluşan anket formu; anket uygulamasını kabul eden sağlık personeli ile 2014 yılında uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında PASW Statistics 18 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans, tek yönlü varyans, pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; SDP kapsamında hayata geçirilen uygulamaların Asker hastanelerine, sağlık hizmeti sunumu ve sayısal göstergeler bakımından orta düzeyde, asker hastanelerinin yönetimi ve çalışan sağlık personeline ise düşük düzeyde bir etki gösterdiği belirlenmiştir. Asker hastanelerinin altyapı, yönetim ve sağlık hizmeti sunumu; Asker Hastanelerindeki sayısal göstergelerin %14'ünü, sağlık personeli üzerindeki etkinin ise %33 'ünü açıklamaktadır. Sağlık hizmeti sunumunun, sayısal göstergeler ve sağlık personeli üzerinde en önemli etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This search was carried out with the aim of determining the effects of applications implemented within transformation program in health, on military hospitals with the perception of health staff . 335 health staff working in 4 military hospitals in Ankara were included in the descriptive search. A questionnarie consisting of 47 items ( five-point likert and 7 demographic): It was applied to health staff accepting questionnarie application in 2014. The data got from the questionnaries were analysed in computer through PASW Statistics 18 packets program. Frequency, one-way variance, pearson correlation and multiple regression analysis were used in the analysis of data. At the end of the search; It was detected that applications implemented within transformation program in health affected military hospitals in mid-level with regard to health care service and digital indicators. It affected the management of military hospitals and health staff in low-level. It explains %14 of digital indicators in military hospitals and %33 of the effects on health staff. It was identified that health care service had the most important impact over digital indicators and health staff.