Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamalarının, kamu hastanelerinde çalışan personelin istihdam ve ücretlendirme açısından çalışma koşullarına olumsuz etkilerini anlamaya yönelik çalışma
A study to understand the negative impacts of Health Transformation Program practices on the working conditions of the public hospital personnel by considering employment and remuneration methods
  1. Tez No: 579995
  2. Yazar: BETÜL IŞIKLAR KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JANSET AYTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, sağlık iş gücü çalışma koşulları, istihdam, ücretlendirme, Health Transformation Program (HTP), health work force working conditions, employment, performance based salary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP), Türkiye sağlık sistemine neoliberal politikalar ekseninde önemli yapısal değişiklikler ve düzenlemeler getirmiş olması nedeniyle bir dönüm noktası özelliği taşımaktadır. Neoliberal zeminde gerçekleşen reformlar, kamu tarafından sunulan sağlık hizmetlerini piyasalaştırmıştır. Sağlık çalışanlarının koşulları, sağlık sisteminin içinde sosyal ve ekonomik yapının dönüşüm etkilerinden uzak kalamayacaktır. Sağlık işgücünün kadrolu istihdam biçimi, sözleşmeli istihdam biçimine doğru değişmiş, güvencesiz ve birbirinden farklı birçok kadro ortaya çıkmıştır. Sağlık çalışanlarının ücretlendirme biçimlerindeki düzenlemelerle performansa dayalı ücretlendirme uygulaması getirilmiş, hasta merkezli anlayış kaybolmuş, müşteri anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın amacı, SDP düzenlemeleri ile kamu hastanelerinde çalışan sağlık iş gücünün çalışma koşullarına istihdam biçimleri ve ücretlendirme açısından yansıyan etkilerin, nitel alan araştırması ile saptanmasıdır. Meclis tutanakları, Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) yayın ve raporlarından oluşan dokümanların analizi yapılmıştır. SDP'nin istihdam ve ücretlendirme açısından kamu hastane çalışanlarının çalışma ortamına etkisi“yetersiz istihdam”,“farklı statülerde istihdam”ve“performansa dayalı ücretlendirme”kategorilerinde incelenmiştir. Araştırma sonucunda, SDP'nin hekimin değersizleşmesi, tükenmişlik, şiddet, örgütsel adaletsizlik, hekimlerin işçileşmesi, gelir güvencesizliği, iş barışının bozulması vb. olumsuz sonuçları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health Transformation Program is a milestone due to the healthcare system in Turkey have brought significant structural changes and regulations in the axis of neoliberal policies. Neoliberal reforms led to the opening of health service to the market. It cannot be said that the conditions of healthcare workers will not be affected by the transformation of social and economic structure within the health system. The permanent employment of the health workforce has switched to contractual employment, and many precarious situations and different health staff have emerged. Performance-based salary has been introduced through arrangements in the salary system of healthcare workers, therefore patient-centered understanding has been lost and patients has been treated as if they are customers. In this thesis, it has been studied to determine how HTP regulations affect the working conditions, employment methods and wages of healthcare employees working in public health care hospital by using qualitative field research method. Data analysis has been made by using the documents and reports composed of the SAGLIK-SEN Strategic Research Center (SASAM) and Turkish Medical Association (TTB). The impact of the HTP on the working environment of public hospital employees in terms of employment and remuneration has been examined in the categories of inadequate employment, employment in different statuses and performance based remuneration. As a result of this study, it has been determined that HTP has negative consequences reflected to the working environment such as depersonalization of physicians, exhaustion, violence, organizational injustice, income insecurity, deterioration of work peace etc.