Tükenmişlik ve işe adanmanın öncülleri: Uçuş teknisyenleri üzerinde bir araştırma.
Burnout and work engagement antecedents: A research among airplane\helicopter tecnicians
  1. Tez No: 364990
  2. Yazar: TOLGA DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Talepleri ve Kaynakları Kuramı, Tükenmişlik, İşe Adanma, İş Yükü, İş-Aile Çatışması, İş Özellikleri, Kişi-Örgüt Uyumu, Job Demands and Resources Model, Burnout, Work Engagement, Workload, Work-Family Conflict, Job Characteristic, Person-Organization Fit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı, iş talepleri ve kaynakları kuramından yola çıkarak uçuş teknisyenlerinin işe adanma ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve bu değişkenlerin iş yükü, iş-aile çatışması, iş özellikleri ve kişi-örgüt uyumu ile ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle iş talepleri ve kaynakları kuramı, tükenmişlik, işe adanma, iş yükü, iş-aile çatışması, iş özellikleri ve kişi-örgüt uyumu kavramları açıklanmıştır. Ardından işe adanma ve tükenmişlik düzeyleri ile iş yükü, iş-aile çatışması, iş özellikleri ve kişi-örgüt uyumu arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın hipotezleri; 320 uçuş teknisyeninden oluşan bir örneklem üzerinde test edilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmış ve toplanan veriler IBM SPSS 19 ve LISREL9.1 Student programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, iş yükü, iş-aile çatışması, iş özellikleri ve kişi-örgüt uyumu ile işe adanma ve tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Son olarak, çalışanların işe adanma ve tükenmişlik düzeylerinin medeni duruma göre farklılık gösterdiği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to analyze between employee's workload, work-family conflict, job characteristics and person-organization fit and their burnout and work engagement levels, starting from job demands and resources model. First of all, in the study, the concepts of workload, work-family conflict, job characteristics and person-organization fit, burnout and work engagement are explained. Then a research to test the relationship between workload, work-family conflict, job characteristics, person-organization fit, burnout and work engagement is implemented. The research hypotheses were tested on samples of 320 flight technicians. The questionnaire form, which was used as a data collection tool and data analysis of the research is conducted by IBM SPSS 19 and LISREL9.1 Student program. As a result of this study, it was found that there was a significant relationship between workload, work-family conflict, job characteristics and person-organization fit and burnout, work engagement levels. Finally, it is found that employees' burnout and work engagement levels differ with regard to their marital status.