China-Kyrgyzstan relations
Çi̇n-Kırgızistan i̇li̇şki̇leri̇
  1. Tez No: 365007
  2. Yazar: ALİA OMURALİEVA
  3. Danışmanlar: DR. ANAR SOMUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Kırgızistan, Uluslararsı İlişkiler, Orta Asya, Ekonomi, Güvenlik, ŞİÖ, Rusya, ABD
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla oluşan yeni bir uluslararası ortamda Orta Asya devletlerinin egemen olması, onların uluslararası ortamda birer bağımsız aktörler olarak ortaya çıkması gerçekten önemli değişimlere yol açmaktadır. Kırgızistan bir Orta Asya devleti olarak egemen olduğundan beri komşu ülkelerle dış ilişkilerini oluşturma çabasındadır. Kırgızistan'ın önemli komşularından biri Çin - dünyanın büyüyen süper gücüdür. Bu tez aslında bu iki devlet arasında son 20 yıl içerisinde gelişen ekonomik ve güvenlik ilişkileri detaylı olarak incelenmektedir. Bu tezde Çin- Kırgızistan ilişkileri neorealism teorisi kapsamındaki küçük devletlerin davranışları açısından incelenmektedir. Buna ek olarak Orta Asya'daki üç büyük güç olan Çin, Rusya ve ABD'nin daha fazla güç ve etki için mücadelesi saldırgan (offensive) neorealism açısından değerlendirilmiştir. Bu kapsamda büyük üç gücün bir biriyle olan mücadelesi çoğunlukla Çin-Kırgizistan ilişkilerini şekillendirmektedir. Özellikle Çin, Orta Asya bölgesinde daha fazla etki ve güce sahip olmak için Kırgızistan'la hem ekonomik, hem güvenlik ilişkilerini geliştirmeye çalışmaktadır. Kırgızistan ise küçük devlet olarak üç büyük güçle ilişkilerini çok vektörlü dış politikayı amaç edinerek dengelemeye çalışıyor ve bir gücün ülkede daha fazla etki ve güce sahip olmasını engellemeye çalışıyor. Ancak yapılan araştırmalara gore Kırgızistan Çin ile ilişkilerinde küçük devlet olarak daha çok güçlü komşunun isteklerini kendi aleyhine gerçekleştirmek zorunda kaldığını görüyoruz (bandwagoning). Bu tezin amacı genel olarak Orta Asya'daki üç büyük güç olan Çin, Rusya ve ABD'nin bir biriyle olan mücadelesinde Kırgızistan'la geliştirdikleri ilişkilere genel bakış yaparak bu ilişkilerin Çin ve Kırgızistan arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğini görmek ve daha sonra detaylı olarak Çin-Kırgızistan ilişkilerinin güvenlik ve ekonomik boyutlarını inceleyerek Kırgızistan'ın neden büyük komşusu Çin'le yakından ilişki kurmaya çalıştığını anlamaktır. Bu yüzden tezin birinci bölümünde Kırgızistan'ın büyük güçlerle ilişkisi neorealism teorisi kapsamındaki küçük devletlerin davranışı yönünde şekillenmesi ele alınmıştır. Buna ek olarak Kırgızistan'ın Rusya ve daha sonar ABD ile ilişkilerine genel bakış yapılmıştır. İkinci bölümde Çin-Kırgızistan arasındaki güvenlik ilişkileri incelenmiştir. Kırgızistan'ın bağımsızlığından itibaren Çin ile olan temel güvenlik sorunlarının nasıl giderildiği ve bu çözümler Kırgızistan'da siyasi açıdan ne tür sonuçlara yol açtığı incelenmiştir. Ayrıca ŞİÖ kapsamında Kırgızistan ile Çin arasındaki güvenlik ilişkilerinşn nasıl geliştiği incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Çin ve Kırgızistan arasındaki ekonomik ilişkiler güncel veriler ve istatistikler yardımıyla sunulmuş. ŞİÖ'nün ekonomik ilişkiler kapsamında ne tür faaliyetler gerçekleştirdiği ve bu bağlamda Çin ile var olan ekonomik ilişkilere nasıl etki ettiği irdelenmiştir. Sonuç bölümünde tezdeki üç bölümün vardığı sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca Kırgızistan'ın neden Çin ile yakından ilişkilerini yürütmeye çalıştığı tez sorusuna cevap verilerek bazı sonuçlara varılmıştır. Bu çalışmanın uluslararası ilişkiler literatürüne Orta Asya'daki üç büyük güç Rusya, Çin ve ABD'nin güç çekişmesi arka planında Çin ve Kırgızistan arasındaki güvenlik ve ekonomik ilişkileri güncel olarak değerlendiren bir tez olarak yenilik katmasını ve bu bölge için yapılacak daha sonraki çalışmalara katkıda bulunmasını umut ederim.
Özet (Çeviri)
Disintegration of Soviet Union and together with that appearance of new independent actors on international arena in Central Asian region is really important change. Kyrgyzstan as one of the Central Asian states is in struggle to shape its foreign relation with its neighbor countries. One of the important neighbors of Kyrgyzstan is China- that is raising superpower in the World. Their economic and security relations for the past 20 years period are analyzed in details in this thesis. In this study China-Kyrgyzstan relations are analyzed from the aspect of actions of small states in neorealist theory. In addition the competition of great powers for more influence in Central Asia as Russia, China and the USA are evaluated in the framework of offensive neorealism theory. In this context, the competitions of these three powers mostly affect and shape the relations between China and Kyrgyzstan. Especially China is establishing security and economic relations with Kyrgyzstan to gain more power and influence in Central Asia. Kyrgyzstan as the small state by following multi-vector foreign policy is trying to balance its relations with all three great powers and prevent too much influence of one great power to the country. But according to the researches we can see that in the relations with China Kyrgyzstan mostly has to bandwagon, in other words has to realize the interests of China at its own expense. The aim of this thesis is to have the general view to the relations of three great powers as Russia, China and the USA with Kyrgyzstan in their struggle for more power in Central Asia and in this framework see how this affects the relations between Kyrgyzstan and China, then in details analyze the security and economic relations between China and Kyrgyzstan and in this context understand why Kyrgyzstan is establishing close, friendly relations with China since its independence. So in the first chapter was discussed the relations of Kyrgyzstan as the small state in neorealist theory with three great powers. In addition the relations of Kyrgyzstan with Russia and then with the USA also took place in this chapter. Second chapter covered the security relations between Kyrgyzstan and China. Particularly the main security issues that were highlighted since the independence of Kyrgyzstan and how the solutions of those issues affected the political life of Kyrgyzstan were discussed. Moreover, the evaluation of security relations between China and Kyrgyzstan in the framework of SCO was analyzed. In the third chapter economic relations between Kyrgyzstan and China was presented with the help of updated data, schemes and statistics. Also economic activities of SCO and how those activities affected the relations between Kyrgyzstan and China were evaluated. In conclusion part the overall evaluation of all three chapters was given. Also the answer to the thesis question why Kyrgyzstan is establishing close and friendly relations with China was given by the reaching some conclusions. I hope that this work will bring innovation to the international relation literature as the thesis that is analyzing China-Kyrgyzstan relations on the background of competition for more influence of three great powers as China, Russia and the USA in Central Asia and will add contribution to the future researches in this region. Keywords China, Kyrgyzstan, International Relations, Central Asia, Economy, Security, SCO, Russia, the USA