Ghrelin verilen sıçanlarda sepsisin karaciğer dokusu üzerine etkileri
The effects of ghrelin on liver tissue with inducing sepsis of rat
  1. Tez No: 365057
  2. Yazar: GÜLTEN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ŞULE TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, LPS, Sitokin, Antioksidan, Ghrelin, Sepsis, LPS, Cytokine, Antioxidant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sepsis, bakteriyel enfeksiyon sonrası birçok sistemi tutan, hemodinamik değişikliklere yol açan şok, organ fonksiyon bozukluğu ve organ yetmezliğine kadar giden, hayatı tehdit eden bir enfeksiyon hastalığıdır. Sepsis ve septik şoka bağlı mortalitenin % 30-70 arasında olduğu ve günümüzde yoğun bakım ünitelerinde görülen en sık ölüm nedenlerinden biri olduğu bildirilmiştir. Ghrelin, in vivo ve in vitro olarak GH (büyüme hormonu) salınımını uyaran GHS-R (büyüme hormonu salgılatıcı reseptör) için spesifik endojen bir ligand olarak 1999 yılında izole edilmiş, 28 aminoasitli ve peptid yapısında bir hormondur. Başlıca mide oksintik mukozasında X/ A-benzeri hücreler olmak üzere karaciğer, böbrek, akciğer, testis gibi birçok organda ghrelin sentezi yapılmaktadır. Çalışmamızda Wistar albino erişkin sıçanlar Kontrol, Lipopolisakkarid (LPS), Ghrelin ve LPS+ Ghrelin grupları olmak üzere 4 gruba ayrıldı. LPS'nin neden olduğu hemodinamik ve metabolik değişiklikler ile gelişen inflamasyon sonucu lökosit sayısında artış, hipotermi ve pro-inflamatuar ve anti-inflamatuar sitokinlerden olan TNF- α ve IL-10 seviyelerinde artış tespit edildi. Tiyobarbitürik asit reaktif ürünleri (TBARS) ve Süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi gibi oksidatif stres parametrelerinde anlamlı artışlar saptadık.Karaciğer enzimlerinden olan Aspartat aminotransferaz ( AST) ve Alanin aminotransferaz (ALT)'da yükselme saptandı. Bunun yanında, ekzojen olarak 10 nmol/ kg uyguladığımız Ghrelinin TNF-α, TBARS ve SOD aktivitesinde anlamlı fark oluşturmadığını, LPS' li grupta bozulmuş glukoz değerlerini kontrol grubuna yakın seviyeye yükselttiğini bulduk. Elde ettiğimiz bulguların Ghrelinin doz ve süresine bağlı olarak etkilenebileceğini düşünmekteyiz. Histolojik inceleme sonucunda ise, ghrelinin karaciğer doku harabiyetini kısmen iyileştirici etkisi olduğunu gözlemledik. Sonuçlarımızın bu konu ile ilgili moleküler düzeyde yapılacak diğer çalışmalara katkıda bulunacağını düşünmekteyiz. ,
Özet (Çeviri)
Sepsis is a life threaten inflammatory disease, which affects many organ system, leads to haemodynamic changes after bacterial infection and shock, advancing to organ dysfunction and failure. Sepsis is especially occurred metabolic and cellular changes in liver tissue which is known that primary target organ. Ghrelin is peptid hormone which is formed 28 amino acid residues, and was isolated in 1999 as a andogenous ligand in vivo and in vitro stimulate specific for Growth Hormone Releasing and also is synthesized primarily in like stomach, kidney, liver. In our study, male Wistar albino rats divided into four groups including Control, Lipopolysaccharide (LPS), Ghrelin, LPS+ Ghrelin.We detected the increase of leucocytes number, hypothermia, proinflammatory and anti-inflammatory cytokines such as Tumour necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukine-10 (IL-10) as developing inflammatory reactions, resulting with in haemodinamic and metabolic changings in Wistar albino rats treated with Lipopolysaccharides (LPS). Besides, we observed decreaments in blood glucose levels as a result of the impairment of energy balance. Thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and superoxide dismutase (SOD) activity were detected as a significant increase in oxidative stress parameters. In addition, there were the increased levels of Aspartat Aminotransferase (AST) and Alanine Aminotransferase (ALT) enzyme levels as liver function tests. Moreover, we found there were no significant differences in proinflammatory cytokine TNF-α, TBARS, and SOD activities as oxidative stres indicators inducing with 10 nmol/kg dose of Ghrelin.We suppose that all of these results will be affecting depend on dose and duration of Ghrelin. Result of histologic examination, the curative effect of ghrelin is partially on liver tissue damage is observed. We suggest that our result on this topic will be held at the molecular level will contribute to other studies.