Gelişimsel kalça displazili femoral kısaltma osteotomisi uygulanan hastalara, proksimal femoral varizasyon gerekli midir?
Is the proximal femoral varization necessary for patient with proximal femoral osteotomy in developmental dysplasia of hip
- Tez No: 365077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Developmental dysplasia of the hip, Proximal femoral shortening, the varization osteotomy, Avascular necrosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmamızda; Gelişimsel kalça displazisi nedeniyle 2008 ve 2013 yılları arasında ameliyat edilen, son kontrollerini yapabildiğimiz 27 hastanın 36 kalçasının değerlendirmesini yaptık. Çalışma kapsamına alınan 36 kalçaya aynı seansta açık redüksiyon, Salter'in innominate osteotomisi, proksimal femoral kısaltma ve derotasyon osteotomisi uygulandı. Çalışmaya dahil edilmeyen 4 kalçaya ise, preoperatif iskelet traksiyonu uygulamadan aynı seansta açık redüksiyon ve Salter'in innominate osteotomisi uygulandı. Hastaların hiçbirine proksimal femoral varizasyon uygulanmadı Hastaların cerrahi uygulama esnasındaki ortalama yaşı 4 yaş 5 aydı. Takip süremiz ortalama 4 yıl 1 aydı. Çalışma kapsamına alınan hastaların 24'ü (%88.8) kız, 3'ü (%11.2) erkek idi. 21'inde normal doğum, 5'inde sezaryen doğum, 1'inde makat geliş öyküsü vardı. 13 olguda bilateral tutulum, 8 olguda sol ve 6 olguda sağ taraf tutulumu vardı. Olguların klinik ve radyolojik değerlendirilmesi Trevor ve ark'nın modifiye skorlama sistemine (MTS) göre yapıldı. MTS'ye göre olguların ortalama skoru 17.3 olarak tespit edildi. Kalamchi ve MacEwen'in AVN değerlendirme kriterlerine göre; 36 kalçadan 29 kalçada (%80.6) avasküler nekroz (AVN) olmadığı saptanırken, toplam 7 kalçada (%19.4) ise AVN tespit edildi. Olguların preoperatif kollodiafizer (CD) açısı ortalama 149.60°(143°-160°) iken, erken postoperatif ortalama 148.70° (141°-158°) ve son kontrol ortalama 134.95° (122°-145°) olarak ölçüldü. İstatistiksel olarak preoperatif ortalama CD açısı ile postoperatif açı arasında anlamlı bir fark saptanmaz iken preoperatif ortalama açı ile son kontrol ortalama açı arasında anlamlı bir fark tespit edildi. Sonuç olarak; eğer GKD tedavisinde tek aşamalı kombine cerrahi tedavi uygulanacaksa, varizasyon osteotomisine her zaman ihtiyaç yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated 36 hips of 27 patients who underwent surgery and controlled due to developmental hip dislocation between 2008 and 2013. In the same session, open reduction, the Salter's innominate osteotomy, the procsimal femural shortening and derotation were performed to 36 hips. In the same session, preoperative skeletal traction, open reduction and Salter innominate osteotomy was performed to 4 hips which were not included in the study. The procsimal femoral varization wasn't performed to any patients. The mean age of the patients during the surgical procedure was 4 age 5 months. Mean follow-up time was 4 years 1 month. 24 of patients (88.8%) were female and 3 of patients (11.2%) were male those included in the study. 21 of patients had natural birth, 5 of patients had cesarean delivery, and 1 of patients had breech presentation histories. 13 cases had bilateral involvement, 8 cases had involvement of the left hip, and 6 cases had involvement of the right hip. Clinical and radiological evaluation was performed according to modified scoring system of Trevor et al. (MTS). According to MTS; the average score was 17.3. According to avascular necrosis classification of Kalamachi – MacEwen, there were no avasculer necrosis in 29 hips of 36 hips and in 7 hips were found avasculer necrosis. The preoperative collodiafisis angle was 149.60° (143°-160°) and the early postoperative mean angle was 148.70° (141°-158°) and the last control degree was 134.95° (122°-145°). Statistically there was no difference between preoperative angle and postoperative angle and there was difference between preoperative mean angle and the last control angle.