Alt ve üst ekstremitenin açık kırıklarında eksternal fiksatör uygulanmış internal fiksasyona geçilen olgularda komplikasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of complications in patients with open fractures of upper and lower extremity treated with internal fixation after external fixation
- Tez No: 365078
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SUBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Açık Kırık, Eksternal Fixatörden İnternal Fiksasyona Geçiş, Komplikasyonlar, Open Fractures, Convertion From External Fixator to Internal Fixation, Complications
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Açık kırıklar tüm kas-iskelet sistemi yaralanmaları arasında önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir ve toplum içinse hem sosyal hem de ekonomik bir problem oluşturmaktadır. Birçok ortopedist açık kırıklarda cilt iyileşmesi sağlanana kadar eksternal fiksatör kullanmıştır. Bu çal ışmada alt ve üst ekstremite açık kırıklarında eksternal fiksatör uygulanmış internal fiksasyona geçilen olgularda görülebilen komplikasyonların retrospektif olarak olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamıza alt ve üst ekstremite açık kırıklarında eksternal fiksatör uygulanmış internal fiksasyona geçilen 49 hasta (14 tanesi üst ekstremite,35 tanesi alt ekstremite) dahil edildi. Humerus açık kırığı olan 11 hasta izlendi. Paley'e göre 1 hastada Evre 1, 4 hastada Evre 2 pin dibi enfeksiyonu görüldü. 2 hastada kaynamama görüldü. 2 hastada kaynama gecikmesi görüldü. Radius açık kırığı olan 4 hasta izlendi. . Paleye göre 2 hastada evre 1, 1 hastada evre 2 pin dibi enfeksiyonu ve 1 hastada evre 3 (osteomyelit) enfeksiyon görüldü.2 hastada nonunion görüldü. Femur açık kırığı olan 9 hasta izlendi. Paley'e göre 2 hastada Evre 1, 4 hastada Evre 2 pin dibi enfeksiyonu görüldü. 1 hastada kaynamama, 1 hastada kaynama gecikmesi görüldü. Tibia açık kırğı olan 26 hasta(1 hasta bilateral) izlendi. Paley'e göre 5 hastada evre 1, 13 hastada evre 2 pin dibi enfeksiyonu görüldü. 8 hastada pin dibi enfeksiyonu görülmedi. 1 hastada osteomyelit görüldü. Altı hastada nonunion, 9 hastada kaynama gecikmesi görüldü.
Özet (Çeviri)
Open fractures are most common causes of morbidity and mortality of musculoskeletal system injuries and are social and economic problems for the society. Most of orthopedic surgeons have used external fixators in open fractures until the skin injury is treated. In our study we have evaluated retrospectively the complications in patients with open fractures of upper and lower extremity treated with internal fixation after external fixation treatment. We have evaluated 49 (14 upper extremity, 35 lower extremity) patients which were treated with internal fixation after external fixation. 11 patients with humerus open fracture were evaluated. According to Paley's classification; in one patient grade 1 pin side infection, in 4 patients grade 2 pin side infection was observed. In 2 patients non-union and in other 2 patients delayed union was observed. 4 patients with radius open fracture were evaluated. According to Paley's classification; in two patients grade 1 pin side infection , in one patient grade 2, and in one patient grade 3 pin side infection was observed. İn 2 patients non-union was observed. 9 patients with femur open fracture were evaluated. According to Paley's classification; in two patients grade 1 pin side infection , in two patients grade 2, pin side infection was observed. In 1 patient non-union and in 1 patient delayed union was observed. 26 patients with tibia(one patient bilateral) open fracture were evaluated. According to Paley's classification; in five patients grade 1 pin side infection , in thirteen patients grade 2, and in one patient grade 3 pin side infection was observed. In 6 patients non- union and in 9 patients delayed union was observed.