Crowe tip3 ve tip 4 disloke osteoartritli kalçaların total kalça protezi ile tedavisinde iki farklı implant tipinin karşılaştırılması
Comparison of two types of implants in the treatment of total hip atrhroplasty of the hip with Crowe type 3&4 osteoarthritis
- Tez No: 513292
- Danışmanlar: PROF. MUHAMMED NADİR YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Crowe Tip 3 ve Tip 4, yüksekte gelişimsel kalça çıkığ, sekonder osteoartrit, özel kalça protezi (custom made), Crowe type 3 and type 4, high developmental hip dislocation, secondary osteoarthritis, special hip replacement (custom made)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Amaç: Crowe tip 3 ve tip 4 disloke osteoartritli kalçaların total kalça protezi ile tedavisinde kullanılan, farklı iki sementsiz protez tipinin, klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirerek, birbiriyle karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ortopedi Klinığı'nde Ocak 1999 - Eylül 2010 tarihleri arasında Crowe Tip 3 ve Tip 4 yüksek çıkıklı displazik kalçalarda gelişen sekonder osteoartrit nedeniyle total kalça protezi uygaladığımız vakalardan iki grup oluşturup, gruplardan biri standart sementsiz kalça protezi (A Grubu) diğeri displazik gelişimsel kalça çıkığı için özel üretilmiş kalça protezi (B Grubu) kullandık. Tüm vakalara transvers rezeksiyon ile segmenter eksizyonel osteotomi uygulandı ve asetabuler komponent asıl asetabuluma konsrtükte edildi. İki farklı gruptaki hastaların cinsiyetleri ve sayıları eşit, yaşları ve takip süreleri birbirine yakın olan 50 hastanın 86 kalçası değerlendirldi. Değerlendirme; iki grup arasında klinik ve radyolojik sonuçların istatistiksel hesaplamalar ile belirlendi. İncelenen parametreler; meslekleri, eski opersyon varlığı, kronik hastalık, ekstremiteler arasında uzunluk farkı, ekstremitelerde yapılan kısaltma miktarı, ameliyat öncesi ve sonrası Q açılar, trendelenburg bulgusu, enfeksiyon bulgusu, siyatik sinir hasarı ve siyatalji, asetabuler greft kullanımı, insert aşınma miktarı, osteotomize edilen hatta kaynama miktarları, heterotopik ossifikasyon varlığı ve tipi, femoral fissür oluşumu, DVT gelişme sıklığı, kalça eklemi dislokasyonu, AAOS'a göre femoral anormallikler, cinsel aktivite durumu, ameliyat öncesi ve sonrası Harris kalça skorlarları, operasyon öncesi ve sonrası Charnley'in modifiye ettiği Merle d'Aubigne - Postel Klinik Değerlendirme Sistemi, Gülman ve ark.'ının radyolojik total kalça protezi değerlendirme formu, femoral osteoliz, femur vertikal migrasyon miktarı, femur pozisyon değişikliği, asetabuler osteoliz varlığı, asetabuler vertikal migrasyon miktarı, asetabuler horizontal migrasyon miktarı, asetabuler komponent açısında değişme, ortalama günlük yürüme mesafeleri, sf-36 kendini değrelendirme testi, kemik kaynamasını etkileyen tüm faktörler, özellikle; sigara, osteoporoz, diabetus mellitus ve kortizon kullanımı, incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalardan, A grubundaki hastaların yaş ortalaması 47,8, takip süreleri 69 (58-124) ay, cinsiyet dağlımı; 2 (%4,6) erkek, 23 (%95,4.) bayan, B grubundaki hastaların yaş ortalaması 48,2 ortalama takip süresi 73 (58-122)ay, cinsiyet dağılımı A grubu ile aynı. Operasyon sonrası B grubunda; Q açısı anlamlı yüksek bulundu (p0,05). B grubundan sadece bir hastaya opersyondan 66 ay sonra revizyon uygulandı. Sonuç: Farklı iki protez tipi kullandığımız hastalarda, gelişimsel kalça çıkığı displazili olgular için özel üretilmiş protez grubunundaki (B Grubu), femoral stemin geometrik şeklinin özelliğine göre; yakalıksız, kare kasitli, ince dar yaprak şekli, proksimalden distale doğru daralan ve küçülen özellikler içermesi, gelişimsel kalça çıkığı zemininde uygulanan total kalça artroplastisi ile birlikte rezeksiyon osteotomisi yapılan olgularda, kırık hattının distalini yeterince tespit sağlamayadığı için, nonuinion oranı daha fazla, yine bununla ilgisi olduğunu düşündüğümüz Q açısında artma meydana gelmektedir. İmplantın yakalıksız olması vertikal femoral migrasyon oranını arttırmıştır, bu veriler neticesinde rezeksiyon osteotomisi yapılan olgularda cerrahi başarıyı azaltmıştır. Standart total kalça protez grubunda (A Grubu) görülen proksimal femoral fissürlerin olumsuz etkileri görülmeyip, genel olarak klinik ve radyolojik sonuçları tatminkar başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objektive: We aimed to compare the results of clinical and radiological assessment of the two different type of cementless prostheses Crowe type 3 and type 4 with total hip arthroplasty for the treatment of dislocated hips with osteoarthritis. Material and method: At the 3rd Orthopaedic Clinic in Ankara Atatürk Education and Research Hospital between January 1999 - September 2010, we formed two groups from cases we implement total hip replacement due to the dysplastic hips with secondary osteoarthritis with crowe type 3 and type 4 high-dislocations. For one group, we used standard cementless hip prosthesis (A group) and for the other custom made (B group) for dysplastic hip replacement for developmental dislocation of the hip. For all cases, segmental resection of the transverse excisional osteotomy was implemented and the original place of acetabulum was placed acetabular component. 86 hips of 50 patients were evaluated from two different of groups with equal number, same gender, age and duration of follow-up times. Review: clinical and radiological results between two groups were determined by statistical calculations. Analyzed parameters; professions, the presence of former operations, chronic diseases, difference in length between the extremities, the amount of shortening of the extremities, preoperative and postoperative Q angles, Trendelenburg finding, evidence of infection, sciatic nerve injury and siatalgy, acetabular graft usage, insert amount of erosio, even boiling amount of osteotomized, the presence and type of heterotopic ossification, femoral fissure formation, DVT (deep vein thrombosis), development density, hip dislocation, according to AAOS femoral abnormalities, sexual activity status, preoperative and postoperative Harris hip scors, femoral osteolysis, femoral amount of vertical migration, femoral position change, the presence of acetabular osteolysis, acetabular migration, the amount of vertical and horizontal migration of acetabular amount of change of angle of the acetabular component, the average daily walk distance, SF-36 self-evaluation test, all the factors that affect bone boiling, especially , smoking, osteoporosis, diabetes mellitus and the use of cortisone, were examined. Evidence: From the patients of the study, the average age in“A”group is 47.8, duration of follow-up 69 (58-124) months, sex distribution; 2 were male (4.6%) and 23 female (95.4%) The average age of the patients in“B”group was 48.2, average follow-up period was 73 (58-122) months, with the same gender group“A”. After the operation, for“B”group, the Q angle was found significantly high (p 0.05). Revision is applied for only one patient from the“B”group after 66 months from the operation Conclusion: For the patients we applied two different types of prosthesis, for the cases of developmental dysplasia of the hip dislocation, a special made prosthesis. Depending on the geometric shape of the femoral stem; without an offset, square profile, thin narrow leaf shape, narrowing and shrinking from proximal to distal . Total hip arthroplasty in patients with resection osteotomy for the basis of developmental dislocation of the hip underwent, due to insufficient fixation of the distal part of the fracture line, an increase will occur for the Q angle where we consider to be more nonuinion rate implant without an offset, increased the rate of vertical migration of the femoral. As a result of these data, resection and osteotomy reduced the surgical success. The negative effects of the proximal femoral fissures in the standard total hip arthroplasty group were not observed. In general, the clinical and radiological results were found to be successful and satisfactory.