Gelişimsel kalça çıkığının salter innominate osteotomisi ile cerrahi tedavisinde; femoral kısaltma osteotomisi yapılan hastalar ile preoperatif iskelet traksiyonu yapılan hastaların sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of results of patients who underwent femoral shortening osteotomy and patients who underwent preoperative skeletal traction for surgical treatment of developmental hip dislocation with salter innominate osteotomy
- Tez No: 339738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Preoperatif İskelet Traksiyonu, Proksimal Femoral Kısaltma, Gelişimsel Kalça çıkığı, Avasküler Nekroz, Preoperative skeletal traction, Proximal femoral shortening, Developmental dislocation of the hip, Avascular necrosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Biz bu çalışmamızda; Gelişimsel kalça displazisi nedeniyle 2008 ve 2012 yılları arasında ameliyat edilen, son kontrollerini yapabildiğimiz 40 olgunun 52 kalçasının değerlendirmesini yaptık. Çalışma kapsamına alınan hastaların 37?si (%92.5) kız, 3?ü (%7.5) erkek idi. 28?inde normal doğum,11?unda sezaryen doğum,1?inde makat geliş öyküsü vardı. 23 olguda bilateral tutulum, 9 olguda sol ve 8 olguda sağ taraf tutulumu vardı. Çalışma kapsamına alınan 20 hastanın 24 kalçasına preoperatif iskelet traksiyonu sonrası aynı seansta açık redüksiyon ve Salter?in innominate osteotomisi (Grup 1) , 20 hastanın 28 kalçasına ise aynı seansta açık redüksiyon, proksimal femoral derotasyon ve kısaltma osteotomisi ve Salter?in innominate osteotomisi (Grup 2) uygulandı. Çalışmaya dahil edilmeyen 11 kalçaya ise preoperatif iskelet traksiyonu uygulamadan aynı seansta açık redüksiyon ve Salter?in innominate osteotomisi uygulandı. Hastaların cerrahi uygulama esnasındaki ortalama yaşı 27.7 aydı (18-38 ay). Takip süremiz ortalama 32.7 aydı (12-51 ay). Klinik ve radyolojik değerlendirme Trevor ve ark.?nın modifiye skorlama sistemine göre yapıldı (MTS). MTS?ye göre; Grup 1?de ortalama skor 17.92 (15-20) iken, Grup 2?de ortalama skor 17.43 (13-20)?idi. GKÇ?li hastalara preoperatif iskelet traksiyonu veya femoral kısaltma uygulanmasının modifiye skorlar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farkı olmadığı tespit edildi (p=0.290). Bulgularımıza göre preoperatif iskelet traksiyonu veya femoral kısaltma uygulanmasının tedavi sonuçlarını etkilemediği görüldü. Kalamachi ? MacEwen sınıflamasına göre; Preoperatif iskelet traksiyonu (%20.8) ile femoral kısaltma osteotomisi (%21.4) uygulamalarının avasküler nekroz (AVN) görülme sıklığı açısından değerlendirilmesinde iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.969). Bulgularımıza göre preoperatif iskelet traksiyonu veya femoral kısaltma uygulamalarının AVN görülme sıklığı açısından birbirine üstünlükleri yoktu.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated 52 hips of 40 patients who underwent surgery and controlled due to developmental hip dislocation between 2008 and 2012. 37 of patients (92.5%) were female and 3 of patients (7.5%) were male those included in the study. 28 of patients had natural birth, 11 of patients had cesarean delivery, and 1 of patients had breech presentation histories. 23 cases had bilateral involvement, 9 cases had involvement of the left hip, and 8 cases had involvement of the right hip. In the same session, open reduction and Salter innominate osteotomy procedure was performed to 24 hips of 20 patients included in the study (Group I) after preoperative skeletal traction. Open reduction, Salter innominate osteotomy and proximal femoral shortening ? derotation osteotomies were performed to 28 hips of 20 patients in the same session (Group II). In the same session, preoperative skeletal traction, open reduction and Salter innominate osteotomy was performed to 11 hips which were not included in the study. The mean age of the patients during the surgical procedure was 27.7 months (range, 18-38 months). Mean follow-up time was 32.7 months (range, 12-51 months). Clinical and radiological evaluation was performed according to modified scoring system of Trevor et al. (MTS). According to MTS; the average score was 17.92 (15-20) in group I, and was 17.43 (13-20) in group II. Differences of application of preoperatively skeletal traction or femoral shortening were not significant according to MTS in patients with developmental hip dislocation (p=0.290). According to our findings, application of preoperative skeletal traction or femoral shortening did not affect the results of treatment. According to avascular necrosis classification of Kalamachi ? MacEwen, there was no significant difference between preoperative skeletal traction (20.8%) group and femoral shortening (21.4%) group in terms of incidence of avascular necrosis. According to our results, there is no superiority skeletal traction or femoral shortening to each other in terms of incidence of avascular necrosis