Çeşitli ambliyopi tiplerinde optik koherens tomografi ile retina sinir lifi kalınlığının değerlendirilmesi
Evalution of retinal nerve fiber layer thickness with optical coherence tomography in various amblyopia types
  1. Tez No: 365079
  2. Yazar: BURAK ÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEYDİ OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, RSLT, OKT, Anizometropi, Strabismus, Amblyopia, RNFL, OCT, Anisometropia, Strabismus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ambliyopi; bir veya iki gözde herhangi bir organik patoloji bulunmaksızın, anormal görsel gelişime bağlı olarak oluşan görme azlığıdır. Ambliyopide görsel korteks primer yer olmasına rağmen, beraberinde retina ve retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığının değişip değişmediği tartışmalıdır. Bu çalışmada tek taraflı anizometropik ve strabismik ambliyop olgular ile kontrol grubunun retina sinir lifi kalınlığının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 35'i strabismik, 36'sı anizometropik ambliyop olgu ile 40'ı kontrol grubu olmak üzere toplam 111 olgu alındı. Kontrol grubundaki olgular benzer yaş ve cinsiyet dağılımına sahipti. Spektralis optik koherens tomografi (OKT) ile ambliyop olguların ambliyop gözleri ile kontrol grubunun sağ gözlerinin ortalama ve 4 kadran(süperior, inferior, nazal, temporal) RSLT kalınlık ölçümleri karşılaştırıldı. Gruplar arasında ortalama RSLT kalınlığında anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Strabismik grupta inferior kadranda anlamlı incelme izlendi (p=0,007). Anizometropik ambliyop olgularda refraksiyon ve RSLT kalınlığı karşılaştırıldığında, hipermetropik refraksiyon arttıkça ortalama RSLT kalınlığının arttığı, miyopik refraksiyon arttıkça ortalama RSLT kalınlığının azaldığı izlenmiştir. Ancak bu değişikliğin ambliyopiden çok miyopi ve hipermetropiye bağlı olduğu düşünülmüştür. Sonuç olarak ambliyop olgularda ortalama RSLT kalınlığında belirgin değişiklik izlenmemiştir. Ambliyop olgularda retinanın yapısal hasarından daha çok lateral genikulat nukleus (LGN) ve görme korteksi gibi daha üst görme yollarında hasar olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Amblyopia is the lack of vision which occurs due to abnormal visual development without any organic pathology in one or both eyes. Although visual cortex is the primer location in amblyopia, it should be discussed concomitantly that retina and retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness have changed. In this study, it was aimed to compare unilateral anisometropic and strabismic amblyopia patients with retinal nerve fiber layer thickness of the control group. A total of 111 patients, 35 strabismic and 36 anisometropic amblyopia patients and 40 control group, were included. Patients in the control group had similar age and gender distribution. The average and four quadrants (superior, inferior, nasal, temporal) RNFL thickness measurements of amblyopic eyes of patients with amblyopia and the right eyes of the control group were compared with spektralis optical coherence tomography (OCT). The difference between average RNFL thicknesses of the two groups was not significant (p>0.05). Significant thinning in the inferior quadrant in the strabismic group was viewed (p=0.007). When refraction and RNFL thicknesses of anisometropic amblyopic patients were compared, it was observed that the average RNFL thickness increased with increasing hyperopic refraction and the average RNFL thickness decreased with increasing myopic refraction. However, this change was thought to be due to myopia and hyperopia, rather than amblyopia. As a result, significant change was not observed in average RNFL thickness in amblyopia cases. In patients with amblyopia, the higher visual pathways like lateral geniculate nucleus (LGN) and visual cortex might be considered as damaged rather than structural damage of the retina.