Kronik pankreatitli hastalarda sitokeratin 18 düzey tayini
Determination of levels cytokeratin 18 in chronic pancreatitis
- Tez No: 365102
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CİNDORUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik pankreatit apoptozis, sitokeratin 18, Chronic pancreatitis, apoptosis, cytokeratin 18
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Özet:Kronik pankreatitli hastalarda sitokeratin 18 düzeyi tayini Giriş ve Amaç: Kronik pankreatit (KP), endokrin ve ekzokrin fonksiyonel bozukluk ile giden, pankreasta morfolojik değişikliklerin gözlendiği, kalıcı yıkım, fibrozis, fonksiyon bozukluğu oluşturan inflamatuvar bir hastalıktır. Patogenezinde inflamasyon , fibrozis , apoptozis rol oynar .Sitokeratinler epitelyal hücre iskeletini yapan ara flamentlerdir.Hücrenin şeklini koruma,motilite ve hücreler arası etkileşim gibi birçok işlevleri vardır. .Sitokeratin 18 mesane epiteli, kolon mukozası, hepatosit, pankreas asiner hücresi gibi çeşitli dokulardan sentezlenir ve apoptozisin belirlenmesinde bir marker olarak rol oynayabildiği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı kronik pankreatitin sitokeratin 18 düzeyi ile ilişkisi olup olmadığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Kronik pankreatit tanısı ile izlenen 35 hasta ve sağlıklı 35 kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Hastaların 12 saat açlık sonrası açlık serum sitokeratin 18 düzeyleri ölçüldü. Kronik pankreatit ve sitokeratin 18 düzeyleri arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Kronik pankreatli hastaların serum sitokeratin 18 düzeyleri 0,45 ±1,40 g/ml, sağlıklı erişkinlerin değerlendirildiği kontrol grubunda ise sitokeratin düzeyi 0,16 ± 0,16 ng/mL saptandı. Çalışma grubunda ve kontrol grubunda sitokeratin 18 düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. (p:0,23) Tartışma ve Sonuç: Kronik pankreatit patogenezinde apoptozisin rolü bilinmesine karşın biz yaptığımız çalışmada apoptozis belirteci olan sitokeratin 18 42 düzeyi ile kronik pankreatit arasında ilişki saptayamadık. Sitokeratin 18 in kronik pankreatit tanı ve takibinde kullanılmak için uygun bir marker olmadığını gösterdik. Kronik pankreatit tanı ve progresyonu gösterecek yeni markerların bulunması amacıyla ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Levels cytokeratin 18 in chronic pancreatitis Introduction and aims: Chronic pancreatitis (CP) is a inflammatory disease that leading to morphological changes, , permanent destruction, fibrosis in pancreas with endocrine and exocrine functional impairment. İnflammation, fibrosis and apoptosis plays role in the pathogenesis of the disease. Cytokeratins compose the intermediate filament cytoskeleton of epithelial cells. Cytokeratin functions are maintain cell shape, motility, and cell-cell interactions. Cytokeratin 18 is synthesized bladder epithelium, colonic mucosa, hepatocytes, pancreatic acinar cells of various tissues. Several studies showed that cytokeratin 18 have a role in apoptosis and can be use as a marker of apoptosis. The aim of this study is to determine relationship between chronic pancreatitsn and cytokeratin 18 . Materials and Methods: 35 chronic pancreatitis patients and 35 healthy volunteers were enrolled for the study. Blood samples for cytokeratin 18 tests were taken after 12 h fasting. Relationship between chronic pancreatin and cytokeratin 18 were evaluated. Results: The mean levels of cytokeratin 18 were 0.45 ± 1.40 ng / ml in patients with chronic pankreatits and the mean levels of cytokeratin 18 were 0.16 ± 0.16 ng / ml in the control group. There was no statistically association between chronic pancreatits and cytokeratin 18 . Discussion and Conclution:. The role of apoptosis in the pathogenesis of chronic pankreatitis well known situation but in this study there was no statistically association between chronic pancreatitis and cytokeratin 18 which is 44 the marker of apoptosis. We showed that cytokeratin is not a reliable marker for the diagnosis and fallow up of chronic pancreatitis and additional studies are needed to show new markers for diagnosis and fallow up of chronic pancreatitis