Serebral ön dolaşım anevrizmalarının akım çevirme cihazları ile endovasküler tedavisi
Endovascular treatment of intracranial aneurysms with flow diverters arising from anterior circulation
- Tez No: 365103
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BARAN ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anevrizmalar, Endovasküler tedavi, Stentleme, Akım çevirici, Aneurysms, Endovascular treatment, Stenting, Flow diverter
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada anterior serebral dolaşım yerleşimli anevrizmaların akım çevirme cihazları ile tedavisinin erken-orta dönem takip sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2011- Aralık 2013 tarihleri arasında 25 hastada (25- 81 yaşları arasında 5 erkek, 20 kadın hasta) 27 anevrizma akım çevirme cihazları ile tedavi edilmiştir. Anevrizmaların 16'sı (%59,2) PEC, 7'si (%25,9) SILK stent ve 4'ü (%14,8) FRED ile tedavi edilmiştir. Hastaların kontrol anjiografilerinde anevrizma oklüzyon dereceleri Kamran ve arkadaşlarının oluşturduğu skalaya göre 5 grupta değerlendirilmiştir. Bulgular: : Yapılan anjiografik kontrolde 6. ayda, anevrizmaların %41,7'sinde komplet oklüzyon (grade 4) izlenirken, 1. yıl kontrol anjiografisinde ise grade 4 oklüzyon oranı %78,3'e yükselmiştir. İstatistiksel çalışmalarda 6 ay ve 1 yılda yapılan kontrol anjiografi sonuçları arasında anlamlı farklılık (p=0,029) saptanmıştır. Yapılan değerlendirmede tedavi sonrası oklüzyon dereceleri ile anevrizmanın boyutları (p=0,682) arasında her hangi bir ilişki bulunmamıştır. 1 hastada (%4) hemorajik komplikasyona bağlı mortalite izlenmiştir. Sonuç: Akım çevirme cihazları özellikle fusiform, büyük ve dev, geniş boyunlu, endovasküler koil embolizasyonu tedavisine uygun olamayacak kadar küçük boyutlu, içerisinden parent arter ya da perforan dalların çıktığı ve tedavi sonrası rekürren anevrizmal doluş gösteren intrakranial anevrizmalarda güvenilir ve etkin bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Background and Purpose: The aim of this study is to evaluate short and mid-term follow-up results of endovascular treatment of intracranial aneurysms with flow diverters arising from anterior circulation. Materials and Methods: 27 aneurysm in 25 patients ( range 25-81 years, five male, 20 female) were treated with flow diverters between May 2011 and December 2013. 16 (59,2%) aneurysms were treated with PEC, seven (25,9%) aneurysms were treated with SILK stent and four (14,8%) aneurysms were treated with FRED. Angiographic follow-up data at six month and one year were recorded and the occlusion degrees of aneurysms were evaluated according to the scale which was formed by Kamran et al. Results: At six month angiographic follow up, complete occlusion (grade 4) rate was 41,7%. At one year angiographic follow up, complete occlusion rate increased to 78,3%. Statistical analysis revealed significant difference (p=0,029) between six month and one year follow up results but there was no significant association (p=0,682) between aneurysm occlusion rate and aneurysm diameter. One patient (4%) died due to hemorrhagic complication. Conclusion: Endovascular treatment of fusiform, large and giant, wide-necked or too small aneurysms with flow diverters is a safe and effective treatment option. It usually preserves the side branches or perforators covered by the device.