A Decision support system for business portfolio analysis
İş portföy analizi için bir karar destek sistemi
- Tez No: 36513
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik İş Alanı (SİA), Karar Destek Sistemi (KDS), İş Portföyü, İş Politika ve Stratejisi
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
oz İŞ PORTFÖY ANALİZİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ SÜMENGEN, AYŞE IŞIN Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet ACAR Şubat, 1994, 49 sayfa Çok ürünlü, çok pazarlı ve çok uluslu şirketlerin sayılarındaki artış ve hızla değişen piyasa koşullan, ürün ve servisleri nasıl, ne zaman ve nerede artırmaları, azaltmaları veya değiştirmeleri gerektiği konusunda üst düzey yöneticileri planlamaya, her ürünün stratejisini şirketin kaynaklan, gereksinimleri ve hedeflerine bağlı olarak değerlendirmeye yöneltmiştir. Üst düzey yöneticilere bu kararlarında yardımcı olacak bir analiz tekniği arayışı iş çevrelerinde yaygınlıkla kabul gören iş portföyü modellerinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Bu model, anlaşılması kolay bir matris gösteriminden yararlanmaktadır. Bu çalışma, şirket için en kalıcı pozitif etkileri yaratacak ideal ürün veya iş alanlan bileşimini belirlemek için, iş alanı (ürün) portföyünü değerlendirmede üst yönetime yardımcı olacak bir karar destek sistemi taşanını geliştirmiştir. Çalışmanın ürünü, İŞ PORTFÖY DANIŞMANI, ampirik ve sübjektif verilerikullanarak karar vericiye şirketin içinde bulunduğu Stratejik İş Alanlarım belirlemekte, bu Stratejik İş Alanlarını GE'nin İş Ekranı (Rekabet Konumu - Sanayinin Çekiciliği)' nda gözlemlemekte, portföydeki denge bozukluklarını bulmakta ve portföyü esneklik ve sinerji ölçütlerine göre değerlendirmekte yardımcı olan, MS-DOS ortamında geliştirilmiş, C programlama dilinde yazılmış bir bilgisayar paketidir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR BUSINESS PORTFOLIO ANALYSIS SÜMENGEN, ISIN MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION Supervisor : Prof. Dr. Ahmet ACAR February, 1994, 49 pages The increase in the number of multiproduct, multimarket and multinational firms and the rapidly changing marketplace have induced top level management to consider explicitly the need to plan how, when and where to add, delete or modify products or services and to evaluate the strategy for each individual product with respect to the resources, needs and objectives of the company. The search for an analysis technique to assist top level management in coping with these changes has resulted in the introduction of the business portfolio concept that has gained wide acceptance in the business environment. This concept employs a simple matrix representation which is easy to comprehend. The idea to assist top management in evaluating the business portfolio in order to determine the ideal mix of businesses for the company resulted in an attempt of designing a decision support tool for business portfolio analysis. mThe end-product, BUSINESS PORTFOLIO ADVISOR, is a computerized model developed under MS-DOS environment using 'C programming language which helps the decision-maker to identify the Strategic Business Areas (SB As) the company is operating in, to visualize these SBAs in GE's Business Screen (Competitive-Position vs. Industry- Attractiveness), to detect the unbalances in the portfolio and to evaluate the portfolio regarding flexibility and synergy measures. Keywords : Strategic Business Area (SB A), Decision Support System (DSS), Business Portfolio, Business Policy and Strategy Science Code : 215.05.01. IV