Periodontal hastalık için kazanılmış sistemik risk faktörlerine sahip bireylerde serum lipoksin seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum lipoxin levels on individuals with achieved systemic risk factors for periodontal disease
  1. Tez No: 365138
  2. Yazar: BURAK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM FENTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalık, Risk faktörleri, Lipoksin, Periodontal disease, Risk factors, Lipoxin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarla, enflamasyonun çözülmesinde ileri basamak çözücü lipid medyatörlerinin rolünün anlaşılmasıyla birlikte, periodontal hastalık patogenezindeki etkileri de araştırılmaya başlanmıştır. Bu medyatörlerden lipoksinler, hem antienflamatuar hem de ileri çözücü etkileriyle ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı; periodontal hastalık için kazanılmış sistemik risk faktörlerine sahip bireylerde periodontal parametreler ve serum lipoksin seviyelerinin değerlendirilmesidir. Bu kesitsel çalışmaya, yaşları 20-80 arasında değişen, sistemik sağlıklı, diyabetik, hiperlipidemik, obez ve menopoza girenler olarak sınıflandırılan 180 gönüllü (69 erkek, 111 kadın) dahil edildi. Sosyodemografik özellikler, hastalık durumları, kullanılan ilaçlar ve ağız bakım alışkanlıkları anket yardımıyla belirlendi. Klinik periodontal parametreler kaydedildi ve rutin kan parametrelerine bakıldı. Serum, lipoksin seviyeleri ELISA yöntemiyle değerlendirildi. Klinik periodontal parametreler, sistemik hastalıklı gruplarda, sistemik sağlıklı gruba göre daha yüksek seviye tespit edildi. Serum lipoksin seviyeleri, sistemik sağlıklılardaki ve sistemik hastalıklı gruplardaki menopoza girmeyenlerde, periodontitisli bireylerde, periodontitisi olmayanlara kıyasla daha yüksek seviyede saptandı. Lipoksin seviyelerinin sistemik hastalıklı bireylerde benzer seviyedeyken, sistemik sağlıklı grupta ve menopoza girmeyen bireylerde, periodontal hastalığı bulunanlarda, daha yüksek seviyede görülmesi, enflamasyonun baskılanmasında ve periodontal yıkım şiddetinin azaltılmasında önemli olabilir. Sistemik hastalıklarda lipoksinin rolünün ortaya konulabilmesi için kontrollü uzun dönem çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Recently, effects of proresolving lipid mediators on periodontal disease pathogenesis have been investigated with understanding the roles in inflammation. One of these mediators, lipoxins, come into prominence by both antiinflammatory and proresolving effects. The aim of this study was to evaluate the periodontal parameters and serum lipoxin levels on individuals with achieved systemic risk factors for periodontal disease. 180 volunteers (60 male, 111 female) who were categorised as systemically healthy, diabetic, hyperlipidaemic, obese and menopausal women, were recruited to this cross sectional study. Sociodemographics, disease status, medications and oral health behaviours were recorded via questionnaire. Clinical periodontal and metabolic parameters were evaluated. Serum lipoxin levels were analysed with ELISA. Clinic periodontal parameters were higher in systemically diseased groups then healthy ones. Serum lipoxin levels were higher in individuals with systemically healthy group with periodontitis and non-menopausal women with periodontitis within systemically diseased groups. Lipoxin levels were similar in systemically diseased groups but higher in systemically healthy group and non-menopausal women with periodontal disease and it could be important for suppressing inflammation and decreasing severe periodontal breakdown. Controlled longitudinal studies are needed in order to determine the role of lipoxins in systemic diseases.