Kaotik haritaların steganografi ile birlikte kullanımı
Using chaotic maps with steganography
- Tez No: 365204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kaos, Lojistik Harita, Steganografi, Dinamik Sistemler, Chaos, Logistic Map, Steganography, Dynamic Systems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak internet üzerinde sayısal resimler sıklıkla kullanılmaktadır. Sayısal resimler hem dağıtımının hem de çoğaltılmasının kolay olması, veri gizlemek için yeterince gürültüye sahip olmasından dolayı steganografide en yaygın kullanılan ortamlardan biri olmuştur. Kaos, günümüzde karmaşıklık, düzensizlik, bilinememezlik olarak düşünülse de aslında kaos kavramı, agnostik bir kavram değildir ve kaosu bir sistemin gelecekteki davranışının bilinememesi olarak tanımlamak yanlış bir tanı olacaktır. Kaos bir“bilme”durumudur, bir sistemin gelecekteki davranışının öngörülemeyeceğinin bilinmesi durumu. Bu özelliğinden dolayı kaotik haritalar rasgele sayı üretiminde popüler hale gelmiş ve son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada kaotik haritalarla rastgele sayılar üretilmiş ve üretilen sayılar NIST (National Institute of Standards and Technology) testlerinden geçirilmiştir. NIST testleri başarı ile sonuçlanan bu sayılar klasik LSB yönteminin sıralılık zaafiyetini gidermek için kullanılmıştır. Elde edilen stego görüntüler yine rasgele sıralı bir yöntem olan ayrık logaritma fonksiyonunu kullanan steganografi yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Koas tabanlı steganografi, kaotik haritaların başlangıç koşullarına hassas bağımlılığı dolayısıyla, gizlediği sır bilgisinin geri elde edilmesini son derece güçleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
On the behalf of the technologic development digital images are frequently used on the internet. Digital images have been one of the most widely used medium in steganography because of distribution of digital images as well as be easy to replicate, to hide data due to having enough noise. Although, chaos is considered as complexity, disorder, actually it is not an agnostic concept, and defining chaos as unknown future behavior of the system will be an incorrect diagnosis. Chaos is a“knowing”state, knowing that the future behavior of a system is unpredictable. Because of this property, chaotic maps have become popular in the random number generation, and recently has begun to be widely used. In this study, random numbers was generated with chaotic maps, and NIST (National Institute of Standards and Technology) tests are performed on these produced numbers. The numbers resulted in the achievement with NIST tests, used to resolve the weakness of sequentially classic LSB methods. Obtained stego images are compared by steganography uses discrete logarithm function which is in random sequence. Chaos based steganography complicates to regeneration of secret information, owing to sensitive connectivity of starting conditions of chaotic maps.