Kentsel park aydınlatmalarının kullanıcı açısından değerlendirilmesi: Trabzon kenti meydan parkı ve Atapark örnekleri
Evaluation of urban park lighting in terms of users: Trabzon city meydan park and atapark samples
  1. Tez No: 365205
  2. Yazar: TUĞBA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU ÇİÇEK KURDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, DıĢ Mekan Aydınlatması, Kentsel Park Aydınlatma Teknikleri, Trabzon, Lighting, Outdoor Lighting, Urban Park Lighting Techniques, Trabzon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma ile kentsel park alanlarında yapılan aydınlatmalar için belirlenen ilke ve tekniklerin iki örnek alan üzerinde irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, aydınlatma tip ve tekniklerinin rekreasyonel etkinlikler, park öğeleri ve çevre ile uyumunu ve uygunluğunu irdelemek için uygun yöntem ve teknikler kullanılarak değerlendirmeler yapılmak üzere Trabzon Meydan Parkı ve Atapark örnek alanları seçilmiştir. Çalışmada kentsel park alanlarında kullanılan aydınlatma ilkeleri ortaya konulmuş, yapılan yanlış uygulamalar vurgulanmıştır. Günümüzde kentsel park alanlarında gerçekleştirilen aydınlatma uygulamalarında karşılaşılan sorunlar, Meydan Parkı ve Atapark ölçeğinde ele alınmıştır. Gerçekleştirilen kullanıcı gözlem ve anket çalışmaları ile parkların farklı zaman aralıklarında kullanım yoğunluğu ile gece-gündüz etkinlik devamlılığı, mevcut aydınlatmanın kullanıcılar üzerindeki etkisi, kullanıcıların aydınlatmayı beğenisi ve tercihleri sorgulanmıştır. Örnek alanlarda aydınlatma teknikleri fonksiyon, güvenlik, estetik ve ekonomik açıdan değerlendirilmiştir. Böylece doğru aydınlatma tasarımı uygulamalarının önemi vurgulanmış aydınlatma tasarımı konusuna dikkat çekilmiştir. Sonuçta, Meydan Parkı ve Atapark'ın, aydınlatma tip ve teknikleri açısından bazı farklılıklar gösterdiği, ancak bu durumun aydınlatmanın güvenlik, estetik ve ekonomik yönünden büyük farklılıklara sebep olmadığı, etkinliklerin yapılabilirliğinin aydınlatmayla ilişkili olduğu, kullanıcılarının aydınlatma yönündeki beğeni ve tercihlerinin büyük farklılıklar göstermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With this study; determined principles and techniques for the lighting in urban park areas were aimed to evaluate in the two sample areas. In this respect; Trabzon Square Park and Atapark sample areas were selected to make assessments with using appropriate methods and techniques in order to analyze harmonization and suitability of lighting types and techniques with recreational activities, park elements and environment. In this study, lighting principles used in the fields of urban parks were being introduced; the wrong practices were highlighted. Today, the problems encountered; in lighting applications carried out in the areas of urban parks were discussed on the scale of Meydan Parkı and Atapark. With observation and survey work was performed; the intensity of use at different time intervals and continuity of day-night activity of parks, the effects of current lighting on users, lighting appreciation and preferences of users were questioned. Lighting techniques in sample fields were evaluated in terms of function, safety, aesthetics and economically. Thus, the significance of correct lighting design applications were highlighted, attention was drawn to the issue of lighting design. Finally, it was seen that, Meydan Parkı and Atapark, lighting types and techniques show some differences; but this situation not cause any large differences in terms of lighting safety, aesthetic and economic; the feasibility of activities is associated with lighting; appreciation and preferences of users in direction of lighting not show large differences.