Trabzon ili ve çevresinden alınan doğal taşların agrega malzemesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of availability the aggregate materials taken as natural stones at Trabzon city and surrounding area
  1. Tez No: 365209
  2. Yazar: ERCÜMENT KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Taş, Agrega, Beton, Trabzon, Natural Stone, Agregate, Concrete, Trabzon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında, Trabzon ili ve çevresinden alınan traverten, kireçtaşı, çamur taşı, andezit, bazanit, bazalt ve tüf numunelerinin agrega olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Laboratuvara getirilen numunelerin deneylere hazırlanması için kayaçlar silindirik ve kübik şekillerde kesilmiş, geri kalan kısımlar ise kırılarak mıcır haline getirilmiştir. Numunelerin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yoğunluk-birim hacim ağırlık, su emme ve özgül ağırlık, gevşek yığın yoğunluk-boşluk hacmi, agrega ince madde tayini, agrega yüzey nemi oranı tayini, donma çözünmeye karşı direnç deneyleri, mekanik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla schmidt çekici, ultrasonik darbe hızı, brazilian endirekt çekme dayanımı, tek eksenli basınç dayanımı, böhme aşınma dayanımı, mikro deval aşınma dayanımı, kırılganlık, nokta yükleme deneyleri yapılmıştır. Ayrıca oluşturulan kırma taş numunelerine elek analizi yapılarak beton karışım hesapları oluşturulmuştur. Son aşamada ise beton numuneleri dökülmüş ve yirmi sekiz günlük kür süresine sahip dayanımları bulunmuştur. Sonuçlar incelendiğinde bazanit, bazalt, andezit ve traverten kullanılarak oluşturulan beton numunelerine ait dayanım değerlerinin hedeflenen dayanım sınıfında (C18/22) oldukları, bazanit ve bazalt numunelerinin agrega malzemesi olarak kullanılabilirliğinin uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Travertine, limestone, mudstone, andesite, basanite, basalt and tuff were taken from Trabzon province and its surroundings and; the usability of these materials as aggregate were investigated in this study. Half of the samples were cut to cylindrical and cubical shapes and; the rest of the samples were crushed into stone chips for further analysis in the laboratory. Density-bulk density, water adsorption and specific gravity, loose bulk density-pore volume, fine aggregate materials, surface moisture in aggregate samples, freeze-thraw resistance test were carried out to determine the physical properties of the samples and; Schmidt hammer, ultrasonic pulse velocity, Brazilian indirect tensile strength, uniaxial compressive strength, Bohme abrasion resistance, Micro-Deval abrasion resistance, brittleness, point load test were also carried out to determine the mechanical properties of the samples. In addition, sieve analysis was performed on the crushed samples and concrete mix designs were established. In the last stage, concrete samples were poured and the strength was determined for curing a period of 28 days. The results showed that as expected, concrete prepared using travertine, andesite, basanite and basalt was in the strength class C18/22. Bassanite and basalt samples were found to be suitable as aggregate material availability.