Sosyal ve ekonomik destek alan bireylerin sosyal destek algı düzeylerinin incelenmesi: Trabzon ili örneği
Investigation of social support perceptions of individuals receiving social and economic support: The case of Trabzon province
  1. Tez No: 674786
  2. Yazar: ERAY AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Ekonomik Destek, Sosyal Ağ, Social Economic Support, Social Network
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmanın amacı, bireylerin; ailelerinden, arkadaşlarından ve makrososyal çevresinden algıladıkları sosyal destek düzeylerinin tespitiyle birlikte sosyal destek algı düzeyiyle sosyo-ekonomik faktörlerin ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırma grubunu, Trabzon ilinde sosyal hizmet merkezlerinden sosyal ekonomik destek alan 200 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgiler anketi ve çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği (Eker ve Arkar, 1995) uygulanmış, verilerin analizindeyse SPSS programı kullanılmıştır. Betimsel araştırma yöntemlerinden tarama (survey) yöntemi kullanılan çalışmanın normal dağılım göstermesinden dolayı parametrik testler uygulanmıştır. Bu doğrultuda ikiden fazla bağımsız grup ortalamaları arasındaki niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Katılımcıların, ailelerinden, arkadaşlarından ve makrososyal çevresinden algıladıkları sosyal destek düzeylerinin yaşlarına, eğitimlerine, medeni hallerine, çocuk sayılarına, aylık gelirlerine, hanelerindeki kişi sayılarına, sosyal güvencelerine, yaşadığı yere, birime başvuruyu kimin yaptığına ve başvuru nedenine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ancak cinsiyet değişkenine göre erkeklerin algıladıkları sosyal desteğin daha yüksek olduğu, çalışma durumu değişkenine göre incelendiğinde diğer sektörlerde çalışanların kamu sektöründe çalışanlara göre algıladıkları sosyal desteğin daha yüksek olduğu, yaşadıkları yerde kendi akrabaları ile daha yakın olan bireylerin algıladıkları sosyal desteğin daha yüksek olduğu ve daha önce sosyal ekonomik destek birimine başvuruda bulunanların ailelerinden algıladıkları sosyal desteğin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study, individuals; The aim of this study is to reveal the relationship between socio-economic factors and social support perception level, together with the determination of the level of social support they perceive from their families, friends and macro-social environment. The research group consists of 200 participants who receive social and economic support from Social Service Centers in Trabzon province. The socio-demographic information questionnaire and multidimensional perceived social support scale (Eker & Arkar, 1995) prepared by the researcher were used as data collection tools in the research, and the SPSS program was used for the analysis of the data. Parametric tests were used because the survey method, which is one of the descriptive research methods, showed normal distribution. Accordingly, one-way ANOVA test was used to compare the quantitative continuous data between averages of more than two independent groups. After the ANOVA test, Tukey test was used as a complementary post-hoc analysis to determine the differences. Pearson's correlation analysis was applied between the continuous variables of the study. Pearson correlation analysis was applied between the continuous variables of the study. It was determined that the social support levels perceived by the participants from their families, friends and macro social environment did not differ according to the age, education, marital status, number of children, monthly income, number of people in the household, social security, place of residence, who applied for the unit and the reason for the application. However, when analyzed according to the gender variable, it was found that men had higher perceived social support, higher perceived social support to employees in other sectors than those working in the public sector, higher perceived social support by individuals who were closer to their relatives where they lived, and It was determined that individuals who applied to the social economic support unit had higher perceived social support from their families.