Bilim kurgu sineması; Gelecek ve mobilya
Science fiction cinema; Future and furniture
- Tez No: 365216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ TAVŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Bilim Kurgu, Mobilya, Gelecek, Stiller, Sinema, Science Fiction, Furniture, Future, Styles, Movie
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Mobilya; iç mimarlık ve sinema disiplinlerinin kesişim noktalarından biridir. Bu çalışmanın amacı ise sinemanın en gelişmiş türlerinden bilim kurgu ile iç mekânın bütünleyicilerinden mobilya üzerine yeni bir bakış açısı sunabilmektir. Bu bağlamda, gelecekteki mekânlarda kullanılacak olası mobilya stilleri, ele alınan filmler üzerinden öngörülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın 'Bilim Kurgu' bölümünde bilim kurgu kavramının özümsenmesi amacıyla öncü kavramlar ve tanım kısmı oluşturulmuştur. Bilim kurgunun oluşum ve gelişim adımları üzerinde durulmuştur. 'Bilim Kurgu Sineması' bölümünde bilim kurgunun sinemayla buluşması ve bundan sonraki gelişimi incelenmiştir. Gelecek bilim, zaman mekân kavramları ve ileri teknoloji hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın 'Bilim Kurgu Sinemasında Mobilya' bölümünde filmlerde iç mekân tasarımının önemi ve ardından mobilya kullanımı anlatılmıştır. Mobilya tasarım özellikleri açıklanmış, antik çağdan günümüze mobilya stilleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. 'Yapılan Çalışmalar' bölümünde; araştırmanın yöntem ve teknikleri anlatılmıştır. Çalışmanın yöntemi belirlenirken bilim kurgu film temaları hakkında yazar ve eleştirmenlerin farklı görüşlere sahip olmasından dolayı filmlere ilham kaynağı olan bilimler üzerinden gidilmiş ve bu konuda oluşturulmuş tablolara başvurulmuştur. Mobilya ve mobilya stilleri temsillerinin gözlemlenebildiği filmler 'Bulgular ve İrdelemeler' kısmında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Furniture is one of the point of intersection that the interior architecture's and cinema's disciplines intersect. The aim of this study is to offer a new perspective for furniture that is a component of the inner space with one of the most developed cinema genre: science fiction. In this context, possible furniture designs which may use in future spaces will be interpreted through selected movies. For to resolve of science fiction concept, pioneering concepts and description section are given in the 'Science Fiction and Cinema' section. Focused on the of science fiction's formation and development. In 'Science Fiction Cinema' section meeting of science fiction and cinema, and the following development of science fiction is examined. The information about future science, the concept of space-time and advanced technology is provided. The importance of interior space design and furniture usage is given in 'Furniture in Science Fiction Movies' section. Furniture design features described and information about furniture styles between antiquity and present day are given. In 'Studies' section; research methods and techniques are described. When determining the method of work on the themes of science fiction writers and critics have different views due to go out to the movies that inspired the sciences, and this matter has been referred to the tables have been created. Furniture and movies which furniture styles can be observed were examined in the. 'Findings and Considerations' section.