Mannheim / Almanya örneğinde göç, kültür ve konut etkileşiminin mekânsal izleri
Spatial traces of emigration, culture and housing interaction: a case study mannheim / Germany
  1. Tez No: 365217
  2. Yazar: MERVE KILIÇBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERBÜLENT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kültür, Mekân, Konut, Kültürel DeğiĢim- EtkileĢim, Mekânsal DeğiĢim, Emigration, Culture, Space, House, Cultural Transformation – Interaction, Spatial transformation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Kişinin köken yerinden başka bir yere giderek orada kalıcı yerleşmesi ve böylece ikametinin değişmesi olan göç, daha büyük gelişme süreçlerinin sebep-sonucu ve globalleşen dünyamızın esaslı bir özelliğidir. Küreselleşme etkisi ile günümüzde yüzlerce milyon birey doğdukları ülke ve kültürden farklı yerlerde yaşamaktadır. Doğdukları, ait oldukları kültürlerden koparak başka bir kültür ortamında yaşamaya başlayan bireyler, kültürel bir değişim yaşamaktadır. Göçmenler değişim süreci içerisinde yaşadıkları mekânlar ile etkileşime girerek bu mekânları kendi kültürlerine göre şekillendirmekte, değiştirmektedirler. Bu tezde 1961 yılında Almanya ile imzalanan“misafir işçi”anlaşması sonrasında göç deneyimi yaşamış kişilerin, kültür ve konut etkileşimi ve konutlarındaki kültürel izler araştırılmıştır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve kapsamı tanımlanarak, konu ile ilgili alt yapıyı sağlayacak genel kavram ve tanımlar verilmektedir. İkinci bölümde, yapılan çalışmanın yöntemi süreci ve araştırma alanı hakkında bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde, yapılan alan çalışması sonucunda elde edilen veriler, oluşturulan temalar kapsamında, sistematik bir biçimde sunulmuş ve irdelemeler yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise, tezin ulaştığı sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration, to leave originating place to settle in another, is both a cause and effect of broader development processes and an intrinsic feature of our ever globalizing world. By the great effect of globalization, millions of people live in countries and cultures that are different than they derive from. Individuals who start to live in a different culture experience cultural transformation. Emigrants alter spaces where they live in according to their own cultures during this process. The interactions between emigrants – culture – house, and cultural traces in houses after“Guest worker”covenant of 1961 signed by Turkey and Germany are researched. In the first section, the purpose and scope of the study, general concepts and definitions are given. In the second section, the methodology, process, and research area of the study are defined. In the third section, the obtained data as a result of the field study is systematically presented according to themes. In the fourth section, conclusions and recommendations are stated.