Kentin, kırsal alan üzerindeki rekreasyon talepleri: kastamonu örneği
City's, demand of recration in rural areas
  1. Tez No: 365235
  2. Yazar: MELTEM DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENAP SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel alan, kırsal alan, kentleşme, kent ve kır sınırı, kent planlama, rekreasyon, Urban area, rural area, urbanization, urban and rural boundary, urban planning, recreation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Büyük kentlerde ve metropollerde hızlı kentleşme ve kentsel rekreasyon alanlarının yetersizliği ile birlikte kişiler kentten uzaklaşma, doğaya daha yakın rekreatif faaliyetlere ihtiyaç duymaktadır. Böylece kırsal rekreasyon alanlarına talep giderek artmaktadır. Bu bağlamda, kırsal alanlara olan rekreasyon amaçlı eğilimin sebepleri, sürekliliği, gidilebilen günü birlik mesafe ve diğer etkenlerin tespit edilmesi ve tartışılması gereken başlıca konulardır. Bu çalışmada, Kastamonu ili özelinde, Kastamonu kentini odağa alarak kent-kır etkileşimini, rekreasyonel açıdan sorgulayarak kırsal alanlara olan eğilimin varlığını, sebeplerini, gidilebilen mesafeyi ve sıklığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bir kentin planlama sınırı, kentlerin kırla olan ticari, sosyal, idari, kültürel ve rekreatif amaçlı günübirlik ilişkileri dikkate alınarak belirlenmelidir. Söz konusu günü birlik ilişkiler içinde rekreatif amaçlı kullanımların ne derece önemli olduğu araştırılmaktadır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır; Birinci Bölüm: Çalışmanın amacı belirtilerek bu doğrultuda genel konular ve kavramlara yer verilmektedir. İkinci Bölüm: Çalışma alanı ve araştırma yöntemine ilişkin bilgiler verilmektedir. Üçüncü Bölüm: Alan çalışması sonucunda elde edilen bulgular irdelenmiştir. Dördüncü Bölüm: Tüm bu çalışma sonucunda Kastamonu kentinin rekreatif talepleri günü birlik ilişkiler içinde tespit edilerek, planlama disiplinine nasıl bir girdi oluşturacağı tartışılmış ve bunun yanı sıra bu konuda çalışmak isteyen araştırmacılara yön verecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the rapid urbanization and lack of recreational areas in urban environments, force its citizens to move away from cities and seek for new recreational activities in natural areas. Thus, rural recreation areas become more popular. In this context, reasons for the tendency to the rural areas for recreational purposes should be defined and discussed within framework of sustainability, daily distances and other effects. In this study City of Kastamonu allocated as the center and conducted this research in terms of recreation that seeks answer if there is interaction between urban and rural areas, establish the presence of the need for rural areas and its reasons, and distance travelled and trip frequency. Planning boundaries of a city should be defined by taking into account of commercial, social, administrative, cultural and recreational relations with the rural areas. This study investigates the essence of recreational uses on this daily basis interactions. The study consist of five chapters; First Chapter: Defines the main goals of the study and gives information on introductory issues and concepts. Second Chapter: Informs about the study area and conducts research method. Third Chapter: Discussion of fieldwork results. Forth Chapter: Defines attention on a daily basis recreational demands of City of Kastamonu, as a result draw attention to how these findings can be an input for planning profession and gives recommendation for further studies.