CYP2D6 genine ait polimorfizmlerin Türk toplumunda araştırılması
Investigation of CYP2D6 gene polymorphisms in Turkish Population
  1. Tez No: 365244
  2. Yazar: BAYRAM TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: CYP2D6, Polimeraz zincir reaksiyonu, Restriksiyon fragman uzunluk polimorfizmi, CYP2D6, Polymerase chain reaction, Restriction fragment length polymorphism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Farmakogenetik, kişinin genetik yapısına bağlı olarak ilaçlara karşı verdiği değişken cevapla ilgilenen bilim dalıdır. Kişilerde polimorfizm adı verilen genetik çeşitlilikle sahip oldukları protein tiplerinin ve dolayısıyla ilaç eliminasyonunda rol oynayan enzimlerin ya da reseptör yapısındaki farklılıkların oluşmasına yol açmaktadır. Genotipik değişikliklere bağlı olarak, ilaç metabolizmasında ortaya çıkacak fenotipik değişikliklerin araştırılması günümüzün en önemli konuları arasında yer almaktadır. CYP2D6 genine ait polimorfizmler özellikle antidepresan, nöroleptik, antiaritmik, antihipertansif, beta bloker ve morfin derivelerinin kullanımında klinik etki gösterir. Zayıf metabolize edicilerde bu ilaçlara karşı advers ilaç reaksiyonlarının ortaya çıktığı bildirilmiştir. Zayıf metabolize edicilerin standart doz kullanımları sonrası plazmalarında bu ilaçların konsantrasyonlarında artış ve buna bağlı olarak yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Beyaz ırkta zayıf metabolize edicilerin oranı ortalama %5-10 arasında olduğu, Türklerde ise %3.4-3.8 arasında olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda PM oranı %1-13 arasında değiştiği saptanmıştır. Toplumuzdaki CYP2D6 allel sıklıklarının ise *2 alleli için %35; *3 alleli için %6; *4 alleli için %10 ve *10 alleli için ise %26 oranında olduğunu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Çalışmamızda CYP2D6 genindeki *2,*3,*4 ve *10 allelleri 200 sağlıklı kontrolde genotiplendirilmiştir. Elde edilen sonuçlarla birlikte toplummuuzdaki allel sıklıkları ile farklı tipteki metabolize edicilerin oranı hakkında bilgi sahibi olunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of CYP2D6 gene polymorphisms in Turkish Population Pharmacogenetics is interested in the variable response to drugs depending on the genetic constitution of an individual. Depending on the genetic variation in individuals known as polymorphism; leads to differences in the types of proteins, enzymes or receptors that play a role in the elimination of drugs. Investigation of the corelation between the genotype with phentoypic changes in drug metabolism is among the most important topics of today. CYP2D6 gene polymorphisms shows clinical efficiency in the use of especially antidepressants, neuroleptics, antiarrhythmic, antihypertensive, beta blocker, and morphine derivatives. Poor metabolisers have been shown to demonstrate adverse drug reactions to these drugs. The plasma concentrations tends to increase inducing side effects after using standard dose in poor metabolisers. The ratio of poor metabolizers in Caucasians is 5-10% whereas 3.4-3.8% in the Turkish population. The CYP2D6 allele frequencies in the Turkish population was found be 35%, 6%, 10% and 26% regarding *2,*3,*4, and *10 alelles respectively. As a conculusion; in this thesis we genotyped the CYP2D6 * 2, * 3, * 4 and * 10 alleles in 200 healthy controls. In this respect these results informed us about the ratio of poor metabolizers in our population.